Jan Ove Andersson står i förgrunden framför män som ses sitta böjda över papper med pennor i händerna. Det ingår ett skriftligt prov i utbildningen i asbestkunskap. Foto: Patrik Annerud
- Tjejerna och killarna som hanterar vårt avfall drabbas av att det finns dolt i så mycket, säger Jan Ove Andersson. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Många utsätter sig för faror med asbest

5:10 min

- Det finns i produkter vi inte hade en aning om att det fanns asbest i, säger Sune Malmros på Slite återvinningscentral, efter att ha fått utbildning i asbestkunskap. Asbest finns dolt i över 3 000 olika produkter.

- Det var dags nu, säger avdelningschef Claes Friberg om varför han beställt en utbildning i asbestkunskap för de renhållningsarbetare som bemannar Gotlands sju återvinningscentraler.
- Asbest är farligt och det gäller att ha koll på vad vi tar emot och hur det hanteras.

Men om de professionella avfallshanterarna har kunskapsbrister så är det ännu sämre ställt med asbestkunskapen hos vanliga Svenssons.
Det säger kursledaren Jan Ove Andersson.
- Det är näst intill omöjligt att avgöra om en produkt innehåller asbest, ämnet finns i över 3 000 produkter, som till exempel förnsterkitt.

Tros att kunskapen är stor om asbestens cancerframkallande egenskaper så ökar de asbestrelaterade sjukdomarna i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista