yriska flyktingfamiljen Qasem in i prästgården i Garda tillsammans med kyrkoherden Benny Helgesson. Foto: Jack Lantz Sveriges Radio Gotland
Familjen Qasem i prästgården i Garda tillsammans med kyrkoherden Benny Helgesson. Foto: Jack Lantz Sveriges Radio Gotland

Hem till Garda avsnitt 3: Syriska tomtar och norska jäntor

19 min

Julen har kommit till Garda och det är full aktivitet på asylboendet. Men mitt i julstöket har en av de nyanlända försvunnit.

I första avsnittet anlände två bussar med asylsökande till Garda en novembernatt. Ingen i Garda visste att de skulle komma och flyktingarna själva visste inte var de hamnat.

I andra avsnittet mötte de nyanlända för första gången sitt nya hem och de gamla gardaborna insåg att bygden blivit dubbelt så stor över natten. Många börjar se ljust på Garda, men det finns också de som är skeptiska och tycker att det är fel att placera människor i en ort utan affär och kommunikationer och som befarar problem runt knuten.

Vem ska få rätt, när skolstarten dröjer och nya affärer och busslinjer verkar långt från att bli verklighet?

I det tredje avsnittet har julen kommit till Garda. Föreningar och frivilliga har gått samman för att ordna aktiviteter med de nyanlända. Men en person saknas på asylboendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista