Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Vattenskyddsområden ska säkra avsaltat havsvatten

Region Gotland vill att Havs- och vattenmyndigheten (HAV) inför regler för vattenskyddsområden till havs för att säkra dricksvattenförsörjningen, när Östersjövatten ska renas till dricksvatten genom avsaltning.

Enligt regionrådet och miljöpartisten Isabel Enström, är det än så länge bara ett förslag som ska diskuteras vid regionsstyrelsens arbetsutskott och det handlar om att skydda områden på samma sätt som vattentäkter på land skyddas.

Det handlar om att hindra att främmande ämnen kommer in i dricksvattnet, men hur det ska gå till kan Isabel Enström inte säga, utan det är upp till Havs- och vattenmyndigheten att utreda vidare.

Myndigheten HAV har bett om regionens synpunkter på regler kring havsområden, och enligt förslaget ska kommunerna ansvara för havet de första 2 milen vid land.

Politikerna väntas också föreslå att myndigheten specialgranskar området kring Hoburgsbank och kring Sandön med Salvorev och Kopparstenarna, där det enligt regionen finns intressekonflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista