Hornhinna som förvaras i näringslösning. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
1 av 2
Hornhinna som förvaras i näringslösning. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
Per Strandén, överläkare intensivvårdsavdelningen Visby lasarett.
2 av 2
Per Strandén, Donationsansvarig läkare Visby lasarett. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio.

Vill kunna transplantera gotländska hornhinnor

2:32 min

På Gotland är det i dag inte möjligt att hantera hornhinnor för transplantation, även om patienten uttryckt sin vilja att donera dem.

Det saknas organisation för att ordna just hornhinnetransplantationer från avlidna på Gotland. Per Strandén tycker att det är angeläget att ändra på det.

- Vi har ingen som kan ta hand om hornhinnorna. Vi har ingen organisation för att transportera hornhinnorna. Men om vi startar den här verksamheten kommer de, i vårt fall, att transporteras till Sankt Eriks sjukhus i Stockholm där den närmaste hornhinnebanken finns, säger Per Strandén.

Hjärta, lungor, lever, njurar, bukspottskörtel - det är kanske sådana organ man främst tänker på när organdonation kommer på tal. Man brukar säga att en död människa kan rädda livet på åtta andra om de livsnödvändiga organen kan transplanteras. Men det finns också ett behov av vävnader där livet inte står på spel för mottagaren - men där en ny hornhinna skulle höja livskvalité hos en synnedsatt mottagare.

- Det finns ett ganska stort behov av hornhinnor i Sverige och det drabbar en grupp, sköra människor, som ser väldigt dåligt. Då kan man genom ett ganska enkelt ingrepp förändra deras liv radikalt. Det är egentligen ingen skillnad mot att donera andra organ, det ger också en förbättring för mottagarna.

Per Strandén är donationsansvarig läkare på Visby lasarett och i den rollen kommer han i kontakt med anhöriga till de patienter vars liv inte gått att rädda. De som förklarats hjärndöda, men vårdats i respirator och alltså har organ som kan komma på fråga för transplantering. Olika transplantationsteam flygs in till Gotland när det finns en donator här - men aldrig tas några hornhinnor.

Per Strandén vill göra en förstudie, projektplan och utreda kostnader för att göra det möjligt att också hantera hornhinnor på Gotland.

Och det rör sig inte om samma "bråttom-faktor" som för de livsviktiga organen. Hornhinnor kan användas också från en person som varit död ett par dagar. Men det är själva organisationen som skall byggas upp.

- Vi får ju statligt bidrag till vår verksamhet och regionen tycker att donationsverksamheten är väldigt viktig så jag hoppas att vi får möjlighet att göra det här också, säger Per Strandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista