Stefaan De Maecker. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Arkivfoto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

De Maecker: Vårt arbete kommer att ge resultat

3:07 min

De borgerliga partierna i Gotlands regionfullmäktige tycker att Stefaan De Maecker (MP) avgår som ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden. Men det tänker han inte göra, säger han.

- Jag tycker det är tråkigt att oppositionen väljer ett politiskt utspel, som verkar behövas för att de dölja egna brister att lägga fram konkreta förslag på hur de skulle ha gjort om de haft makten. Jag funderar på vad de vill uppnå med sådana utspel, om de inte kapitulerat själva med att formulera politiska alternativ, säger De Maecker.

- Vi har haft ekonomiska bekymmer inom sjukvården i många år. När jag tillträdde 2011 var det för att försöka jobba med utvecklingen av sjukvården, kopplat till en ekonomi som vi skulle kunna ha under kontroll på lång sikt.

- Jag tycker vi har lagt fram en plan och jobbat väldigt intensivt under några år nu, för att kunna säkerställa att gotlänningarna får en god vård till en ekonomi som är försvarbar. Jag har goda förhoppningar att vårt arbete kommer ge resultat. Att det skulle vara gjort i en handvändning har jag aldrig påstått.

Men det är ledarskapet de inte tycker att du levt upp till...

- Jag skulle vilja att de utvecklar vad ett ledarskap i det här sammanhanget avser, för jag tycker att hela upplägget de här åren präglats av att vi jobbar långsiktigt. De kanske inte har tålamod, men jag är övertygad att sjukvårdens utmaningar och möjligheter består i många år framöver. Men jag har goda förhoppningar att vi även framöver kan jobba tillsammans inom nämnden.

Hur känns det att läsa det här då?

- Det känns trist och tråkigt. Det är svårt att inte se det som ett personligt påhopp, i något som verkar som ett politiskt spel för att plocka poäng.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista