Organdonationskort. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
1 av 2
Organdonationskort. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Per Strandén, överläkare intensivvårdsavdelningen Visby lasarett.
2 av 2
Per Strandén, Donationsansvarig läkare Visby lasarett. Foto: Katarina Hedström Sveriges Radio.

Även hjärt-döda ska kunna bli organdonatorer

Per Strandén: Döden får någon slags mening
2:14 min

En statlig utredning föreslår lagändring för att öka antalet möjliga organ för transplantation. Den donationsansvarige läkaren på Gotland, Per Strandén, tror att förslaget får effekt.

Både i Sverige och internationellt råder stor brist på organ som är lämpliga för transplantation.

En statlig utredning (SOU 2015:84) föreslår att organ också skall kunna tas från hjärt-döda personer, som ett komplement till de hjärndöda, som idag är de enda där transplantation är aktuellt.

Gotlands donationsansvariga läkare Per Strandén tycker att det är ett bra förslag att utöka kretsen av möjliga donatorer.

Trots att en död donator kan rädda livet på upp till åtta andra, genom transplantation av livsviktiga organ, räcker inte donatorerna till.

För att säga JA eller NEJ till organdonation anmäler man sig till Donationsregistret

Vid årsskiftet 2016 fanns det 825 personer i Sverige som väntade på ett livsviktigt organ. De allra flesta, närmare 650, behöver få någons njure. Ett 50-tal behöver en lever. 34 personer väntar på ett nytt hjärta - och det kan de ju bara få om en möjlig donator dör under de kontrollerade former som krävs för transplantation idag; givaren skall ha dött hjärndöden, i respirator på ett sjukhus.

Det dödsbegrepp som infördes i Sverige 1988; hjärndöd, förändrade förutsättningarna för donation. Men fram till 1988 var donation då döden inträffat efter cirkulationsstillestånd - alltså hjärtdöd - den form av donation som tillämpades.

Det förändrade dödskriteriet 1988 - från hjärtdöd till hjärndöd - gjorde att man i vården då gick ifrån donation vid hjärtdöd.

Den statliga organdonationsutredning som just nu är ute på remiss i landet föreslår nya regler för att få fram fler organ till de svårt sjuka väntande. Genom en lagändring föreslås att medicinska insatser skall kunna påbörjas för att möjliggöra donation också då döden inträffat efter hjärtstillestånd. Det pekas i utredningen på att ett antal andra länder, med goda resultat, tillämpar den modellen.

Spanien tillämpar både donation efter planerad avslutad/avbruten vård då fortsatt vård är meningslös för patienten själv och donation efter icke framgångsrik hjärt-lungräddning. I Storbritannien görs runt 40 procent av donationerna från avlidna då döden inträffat efter cirkulationsstillestånd, framgår i utredningen.

Väntan på transplantation är alltså lång för den som behöver ett organ. Men undersökningar visar att den svenska befolkningen har donationsvilja. Samtidigt placerar sig Sverige under genomsnittet i Europa när det gäller donationsfrekvens. Den statliga utredning som letts av Anders Milton har alltså haft i uppgift att uppdrag att föreslå hur antalet organdonatorer och tillgängliga organ kan öka i Sverige. "Hitta förbättringsområden för det donationsfrämjande arbetet i Sverige".

Utredningen har överlämnats till stasrådet Gabriel Wikström och är ute på remiss just nu. Remisstiden går ut den 15 mars 2016. 

P4 Gotland har uppmärksammat Socialdepartementet på att Gotland saknades bland remissinstanserna, där alla landsting bland annat var uppräknade. Ett kompletterande utskick också till Gotland utlovades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".