Stefan Pettersson ny stridschef försvaret Gotland
Fotomontage. Arkivfoto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Försvarets önskelista för Gotlands stridsgrupp

"Man vill anspela på traditionerna från P18"
3:13 min

På Tofta skjutfält, mittemot Suderbys vill Försvarsmakten bygga upp en garnison på ön, säger Stefan Pettersson som är chef för 18:e stridsgruppen.

Försvaret räknar med en årlig hyra på 60 miljoner kronor för de byggnader och anläggningar som Fortifikationsverket ska planera och bygga där.

I oktober 2017 ska stridsgruppen vara på plats på ön, även om det kan bli i tillfälliga lokaler. Men år 2020 ska garnisonen vara utbyggd med bland annat förråd, stridsvagnsgarage, verkstäder, motionsanläggning och vaktbyggnad, men inga kaserner.

- Det är väl det som skiljer dagens försvar från dåtidens värnpliktsförsvar, säger överstelöjtnant Stefan Pettersson som är chef för 18:e stridsgruppen.

Namnet, 18:e stridsgruppen, anspelar lite på P18 där de sista värnpliktiga muckade 2005. Platsen de ska bygga upp garnisonen vid, Hallbro, andas också på försvarshistoria eftersom en fornborg i närheten heter Hallbro slott.

Försvarsmakten vill att Fortifikationsverket bygger upp ett område som liknar Visborg, mitt emot infarten vid Suderbys och söderut väster om Toftavägen. Och där vill de ha möjlighet att växa i framtiden.

- Just nu finns inga planer på att det ska bli en större verksamhet. Sen har vi i vårt arbete riggat den här garnisonen för att kunna växa, om regeringen skulle besluta att det ska tillföras mer styrkor på Gotland. Men därav finns inget beslutat som jag känner till, säger Stefan Pettersson.

Det som gäller nu är en bemanning med 160 soldater inklusive stab med officerare och befäl som ska bo på Gotland, men inte i kaserner på Tofta. Till sin hjälp ska de ha 144 hitresta fastanställda deltidssoldater från hela landet som är på ön och övar mellan 10 och 50 dagar per år.

Så det blir lite som det traditionella försvaret med repgubbar som kallas in tillfälligt.

- Ja så kommer det vara med delar av stridsgruppen, säger Stefan Pettersson.

Kan man få en större styrka till Gotland om beredskapen behöver stärkas?

- Ja det var ju som överbefälhavaren nämnde att försvaret på Gotland bygger inte bara på stridsgruppen, utan på att vi har operativt rörliga förband, säger Stefan Pettersson.

Och utöver soldaterna på ön tror han att kommer det att behövas annan personal, till exempel i verkstäderna.

- Med hänsyn till att vi ska bygga en verkstad då kan man väl anta att ett antal människor ska jobba i den, men det kan jag inte uttala mig om i dagsläget, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".