Chamilla Westerberg. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio
Chamilla Westerberg. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Bluffmakare försökte hyra ut Chamillas lägenhet

3:00 min

Tänk att upptäcka att någon okänd försöker hyra ut den lägenhet man själv bor i. Det har Chamilla Westerberg i Visby råkat ut för.

Chamilla Westerberg hade just kommit hem från en utlandsresa häromdagen, när telefonen ringde. I luren, en man som undrade över lägenheten som var utannonserad för uthyrning.

Vadå uthyrning, blev svaret till mannen, som hade fattat nån form av misstankar när han kommit så långt i kontakten med den bedrägliga annonsören att det var dags att betala pengar, i förskott.

En koll av vem som bor på adressen gav honom namnet och numret till Chamilla Westerberg, inte till Anna med samma efternamn, som han pratat med tidigare som påstådd uthyrare av en attraktiv lägenhet i Visby i sommar.

Ytterligare en person har hört av sig till Chamilla, om någon nappat och betalat vet hon inte.

Hos polisen på Gotland är Magnus Frank förundersökningsledare. Han stöter ofta på den här typen av bedrägerier. Nästan varje år får de anmälningar om bluffkontrakt, bostäder som inte funnits på riktigt.

Magnus Frank rekommenderar den som tänkt hyra sommarboende att vara försiktig, att kontrollera att namnet stämmer med adressen där man ska hyra, Är innehavaren den man skriver kontrakt med? För Chamilla Westerbergs del tycker Magnus Frank att det är bäst att hon försöker få bort annonsen, genom att kontakta den aktuella webbsajten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista