Fem personer står på rad i radiostudion, sköterskorna Magnus och Niclas närmast kameran, därefter cheferna Lena, Lotta och Yvonne.
Arbetsmiljön på lasarettet, ämne för radiodebatt. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Arbetsmiljön på lasarettet får kritik

Magnus, sköterska: Varför drog ni in jultallriken?
9:40 min

Vi är en stor familj som behöver assistans, sjöngs det i Region Gotlands rekryteringsfilm från 2014. Nästan två år har gått. Fortfarande sågas personalpolitik och arbetsmiljö av personalen på Visby lasarett.

I radiostudion mötte i eftermiddag röntgensköterskorna Niclas Steinbuchel och Magnus Lindgren tre av de tyngsta cheferna för Visby lasarett.
Sköterskornas beskrivning av arbetsmiljön: under all kritik.

- Ingen tycker om att gå till jobbet, säger Niclas Steinbuchel.

- Vi jobbar hårt med samverkansgrupper för ökad delaktighet, kontrar den personalansvarige chefen på lasarettet, resursområdeschef Lotta Loréhn.

I diskussionen i P4 Gotlands eftermiddagsprogram kom bristande delaktighet, låga löner och hyrsköterskor upp.
Men också jultallriken.
Magnus Lindgren tycker att den slopade jultallriken symboliserar arbetsgivarens syn på personalen - på ett negativt sätt.

Håkan Erlandsson intervjuar.

Ljudklippet är ett utsnitt ur debatten. För att höra hela diskussionen, använd denna länk till eftermiddagsprogrammet och spola till efter kl 17. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".