Skorsten på Gotlandsbåt. Foto: Thomas Zielinski / SR Gotland
1 av 2
Foto: Thomas Zielinski / Sveriges Radio
Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget.
2 av 2
Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Gotlandsbolaget in i Stockholms skärgård

1:31 min

Gotlandsbolaget blir majoritetsägare i ett bolag som ska ta över en stor del av den kollektiva trafiken i Stockholms skärgård.

Gotlandsbolaget har köpt 51 procent av aktiekapitalet i TRSM Group1 som byter namn till Skärgårdsbolaget. Trafiken i Stockholms skärgård är en viktig del av svensk sjöfart, säger Gotlandsbolagets VD Håkan Johansson.

- Vi vill också bredda vår verksamhet och skapa långsiktig stabilitet i skärgårdstrafiken.

Upphandlingen av kollektivtrafiken i Stockholms skärgård är en långdragen historia som kantats av politiska gräl, rättsliga turer, avhoppade chefer och stort missnöje, inte minst bland skärgårdsborna. Den förra upphandlingen stoppades 2013 efter massiva protester från skärgårdsborna, en djup spricka mellan de styrande allianspartierna i Stockholm - och över 20 miljoner kronor i konsultnotor.

Efter det tog man nya tag, gjorde om hela processen från början, och i november förra året utsågs vinnarna: tre rederier får dela på uppdraget värt över 300 miljoner kronor om året. Det största området - mellersta skärgården - vanns av det i princip helt okända bolaget TRSM Group. Ett bolag utan någon som helst tidigare erfarenhet av att driva sjötrafik, som kom från ingenstans och alltså tog hem upphandlingen. I går meddelade Gotlandsbolaget att man nu köpt 51 procent av aktierna i TRSM Group, som samtidigt byter namn till Skärgårdsbolaget.

Men - även denna upphandling är omstridd och har överklagats till förvaltningsrätten, som ännu inte avgjort ärendet. I väntan på rättens avgörande har landstingets trafikförvaltning i Stockholm, direktupphandlat trafiken av de bolag som vann upphandlingen, något som också mött hård kritik. Men, den 1 april, ska nu Skärgårdsbolaget, med Gotlandsbolaget som majoritetsägare, börja köra båttrafiken i Stockholms skärgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista