Bevattning på idrottsplats. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Bevattning på idrottsplats. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Bevattningsförbud redan 1 april

"Ingen kommer att få dispens för nånting"
0:45 min

Det blir bevattningsförbud på Gotland redan från den 1 april i år, och den här gången är det på riktigt, säger regionens vattenchef Jonas Aaw.

Facebookfråga: Hur kan vi spara på vattnet?

 Det innebär att det inte blir några dispenser och vattnet får inte användas till någon bevattning av till exempel fotbollsplaner.

- Vi ska inte använda vattnet till något annat än att dricka det, säger Aaw.

Tommy Gardell (S), tekniska nämndens ordförande, säger att han med fasa ser fram emot hur det kan bli i sommar om det inte kommer vatten ur kranarna och brunnarna sinar.

Signalerna är ganska tydliga att det kommit mindre regn än vanligt och redan nu börjar vattnet sina, vilket kommer att få efterverkningar i sommar när det verkligen blir torrt.

Regionen kommer därför att öppna nya vattentäkter, införa bevattningsförbud och tidigarelägga planeringen av nya vattenverk.

SGU: Grundvattennivåerna i januari

Om det blir bevattningsförbud utan dispens för idrottsplaner, går det inte att spela fotboll så ofta på Gutavallen i Visby. FC Gutes ordförande Krister Fingal vill att Gute ändå får dispens att vattna gräsmattan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".