Snuvigt barn.
Foto: Gorm Kallestad

Är barnet för snuvigt för dagis?

0:53 min

I sjukdomstider är det inte alltid lätt att veta om man ska lämna barnen på förskolan eller inte. Pedagogen Emely Nilsson tycker att kommunikationen är viktigast.

Hosta men ingen feber? Eller lite, lite feber men inga andra sjukdomssymptom? Gränsen för när man ska lämna barnen på förskolan eller låta dem vara hemma är inte alltid helt glasklar.

Flera förskolepedagoger som P4 Gotland pratat med vittnar om att de ofta tar emot sjuka barn trots att man informerar föräldrar gång på gång om vilka riktlinjer som gäller. Ibland handlar det om att barnen fått febernedsättande hemma på morgonen, som slutar verka frampå dagen vilket gör att barnet plötsligt mår sämre igen.

Emely Nilsson som jobbar på en förskola i Visby menar att det inte är helt lätt att avgöra barnets tillstånd.

- Det är ju jättesvårt. Hemma på morgonen är det jättesvårt att veta om barnet orkar eller inte. Allmäntillståndet hemma kanske funkar, man orkar leka och är jättepigg och man märker inte alls att barnet är sjukt. Men allmäntillståndet på en förskola ser ju lite annorlunda ut. Vi har ju aktiviteter hela dagen, det är fler barn, man ska leka och man ska orka. Då kanske de inte orkar fast de haft ett bra allmäntillstånd hemma.

Vad gör man då i personalen om en förälder kommer för att lämna ett barn som visar uppenbara sjukdomssymptom?

- Jag tror att det är bättre att ta det direkt. Att säga: orkar barnet verkligen? Jag tror det är viktigt att ha den där kommunikationen. Både från föräldrar och från personalens sida, man måste våga prata med varandra. Annars går man bara och irriterar sig, och då blir det bara dumt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista