Burgsviken är en av de sju vikar som ingår i den internationella forskningen. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
Rikard Widén och Magnus Hallberg VA utvecklare
2 av 2
Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Bräckt vatten vid stranden kan bli dricksvatten på Sudret

3:24 min

I Kvarnåkershamn ska Region Gotland borra efter vatten nära stranden. Vattnet är bräckt men avsaltning med membranteknik kan göra det drickbart.

- Vi ska börja titta på möjligheten att hitta bräckvatten nere i berggrunden för att se om det finns möjlighet att göra om det till dricksvatten, säger Rikard Widén som är projektledare inom vatten och avlopp på Region Gotland.

Kvarnåkershamn ligger strategiskt bra till för att försörja Sudret med dricksvatten. Membrantekniken gör att vattnet extremt rent så det behöver blandas ut med mineralrikt vatten - och i Stånga finns vatten som är för mineralrikt att blanda med.

Först behövs tillstånd för borrningen, men förhoppningen är att vara igång redan i sommar med försöket. Och om det faller väl ut kan man dricka det vattnet på södra Gotland redan sommaren 2017.

Det bräckta vattnet i marken vid stranden är renare än havsvatten eftersom man slipper alger och lera och dessutom slipper bygga långa ledningar ut i havet.

Vattenchefen Jonas Aaw: Bevattningsförbud redan från 1 april

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista