Stefan Persson, näringslivschef Region Gotland.
Stefan Persson, näringslivschef Region Gotland. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Konsultutredning ska ge underlag för besparingar

2:04 min

För 350 000 kronor ska en konsult se över servicenivån på Gotland; hur långt är det för gotlänningarna till närmsta livsmedelsbutik, badhus eller skola - och hur långt bör det vara?

När politikerna i barn- och utbildningsnämnden nyligen sköt på beslutet om Öja skola, var det för att man vill avvakta vad den så kallade serviceutredningen kommer fram till; en utredning som kan få stor betydelse för vilka besparingar regionen beslutar sig för.

– Det handlar om vilka nivåer man vill ha, och det har ju också bäring på hur vi vill att Gotland ska se ut om ett antal år. Så det är ju inte bara de mer kortsiktiga besparingarna utan det handlar ju om strukturerna på lång sikt, framåt 2025-2030, säger Stefan Persson, Region Gotlands näringslivschef.

Det är konsultföretaget Sweco som fått i uppdrag att kartlägga gotlänningarnas tillgång till såväl offentlig som kommersiell service. När det gäller offentlig service tittar man på vård, omsorg, skolor, badhus, ungdomsgårdar och bibliotek. När det gäller kommersiell service handlar det om livsmedelsbutiker och bensinmackar. Och förutom själva kartläggningen av hur det ser ut i dag, ska konsulten även föreslå hur en rimlig nivå på gotlänningarnas service bör se ut.

– Det som konsulten gör är ett förslag. Sen måste vi ju själva bereda förslaget för att ta fram en egen strategi, då det handlar om vilken tillgänglighet vi tycker att vi har råd med. Det är viktigt att komma ihåg att vi gör en egen analys av det, och vad vi tycker är en god tillgänglighet i restid och så, säger Stefan Persson som fortsätter:

– Och sen handlar det också om hur man väljer att ha – det som har varit på tapeten nu – till exempel skolverksamheten. Vilken är den optimala storleken på en skola om man vill nå både effektivitet och kvalitet?

Den så kallade serviceutredningen kommer även att fungera som underlag när Region Gotland nu ska uppdatera sitt regionala utvecklingsprogram; Vision Gotland 2025. I det dokumentet listas bland annat nio orter som bör utvecklas som särskilda serviceorter. En lista som kan komma att förändras, säger Stefan Persson.

– Det första steget är att kartera hur det ser ut i dag. Nästa steg är att titta på vilket utbud vi behöver för framtiden.

350 000 kronor betalar Region Gotland för utredningen, som ska överlämnas till regionen senast den sista april i år.

– Den landar framför allt hos regionstyrelsen och då kan det ju vara ett delunderlag redan i ett tidigt skede av budgetberedningsarbetet i vår.

FAKTA:

De nio serviceorterna är i dag Visby (nivå 1), Hemse och Slite (nivå 2) samt Burgsvik, Klintehamn, Lärbro, Fårösund, Roma och Katthammarsvik (nivå 3).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista