Målchans för FC Gute mot Assyriska IF på Gutavallen.
Fotbollsmatch på Gutavallen. Foto: Eva Didriksson/Sveriges Radio

Regionen får inte vattna Gutavallen - men P18 får vattna som de vill

"Det kommer att bli synbart och kännbart för fotbollen"
2:42 min

Tusentals kubikmeter vatten behövs varje år för att vattna Region Gotlands idrottsplaner i Visby. De brukar få dispens vid förbud, men inte i år, och det bekymrar driftsledaren Nils-Erik Nilsson.

- Jag förstår ju att det är dåligt med vatten, men det kommer att bli synbart och kännbart för fotbollen, säger Nils-Erik Nilsson.

Hur viktigt är det att ni vattnar som ni brukar?

- Annars skulle gräset inte hålla för verksamheten, så vatten är väldigt viktigt, säger han.

Däremot kan klubben P18 lugnt vattna sina planer vid Visborg eftersom de redan för tio år sedan borrade egen brunn på inrådan av vattenverket.

- Vi byggde den 2006 och där tar vi vattnet till planerna, och det är flera planer vi bevattnar, säger Börje Siggelin.

110.000 kronor kostade det, men tidigare brukade vattenräkningen ligga på 25.000-30.000 varje år, så klubben har sparat stora pengar på brunnen, enligt Börje Siggelin.

Jonas Aaw som är avdelningschef för VA-avdelningen inom Region Gotland berättade i Morgon i P4 Gotland att de inte kommer att ge några dispenser för att vattna fotbollsplaner med dricksvatten.

För Nils-Erik Nilsson på Gutavallen finns det bara en lösning då.

- Det enda man kan göra är ju att dra ned på antal tillfällen när man är på gräset och låta bli att vara där när det är som torrast, för annars finns det inga gräsmattor till slut, säger han.

Ni gjorde om nyligen, skulle ni ha lagt in konstgräs istället?

- Ja, hade vi vetat det vi fick veta idag så skulle vi kanske gjort det, det behöver ju inte vattnas till den milda grad som vi gör här, säger Nils-Erik Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".