Arla i Visby. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Arla i Visby. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Företagen som förbrukar mest kommunalt vatten

2:09 min

Fyra företag förbrukar elva procent av allt kommunalt vatten på Gotland; Arla, Foodmark, Gotlands Slagteri och Cementa.

Arla är det företag som förbrukar mest. Där går det mesta av vattnet åt till rengöring, säger platschefen Göran Närström.

– Vi använder väldigt mycket kommunalt vatten. Det mesta använder vi till våra diskar, helt enkelt sköljer. Då måste det enligt Livsmedelsverket vara vatten av dricksvattenkvalité.

Vad är det ni diskar och sköljer ur?

– Det är alla rör och silosar som vi har mjölk i och alla pastörer. Sen torkar vi mjölk till pulver och då har vi en indunstare som slukar väldigt mycket vatten, säger Göran Närström, platschef på Arla i Visby.

Arla förbrukar runt 185 000 kubikmeter vatten per år. Det är 5,4 procent av allt kommunalt vatten på Gotland, som är 3,4 miljoner kubikmeter per år.

För varje liter mjölk som kommer till mejeriet går det åt 1,3 liter vatten, enligt Göran Närström.

– Det vatten vi använder idag, det behöver vi. Den mängden som vi har behöver vi.

Det företag som förbrukar näst mest vatten är Foodmark, som bland annat gör Rydbergs potatissallad. Där går det mesta av vattnet åt till att tvätta, skala och koka potatis och rödbetor. Företaget förbrukar 82 000 kubikmeter vatten per år.

Den tredje största förbrukaren är Gotlands Slagteri, som förbrukar 68 000 kubikmeter vatten per år. Den fjärde största vattenförbrukaren är Cementa med 55 000 kubikmeter vatten per år.

De här fyra är de företag som förbrukar överlägset mest vatten på Gotland och tillsammans handlar det om mer än 11% av allt kommunalt vatten.

Arla har de senaste åren lyckats minska vattenförbrukningen.

– Vi har gått från att vi har förbrukat 600 kubikmeter om dagen till idag 500. 100 kubik om dagen tycker jag är ett gott jobb, säger platschefen Göran Närström.

Region Gotland inför rekordtidigt bevattningsförbud på grund av att det är så lite vatten i täkterna redan nu. I extrema lägen av vattenbrist ska kommunen enligt VA-lagen prioritera människors dricksvatten.

Frågan är om Arla kan minska förbrukningen om det inte räcker med bevattningsförbud och det blir stor brist på vatten.

– Vi spekulerar inte i det. Vi tror definitivt att de besparingar man nu sätter in innan det skulle hända räcker. Vi räknar med att få vatten.

Skulle Arla kunna spara på vatten i ett sånt extremt läge?

– Vi har några projekt till som kan bidra, men vilka mängder det rör sig om vill jag inte heller spekulera i. Vi kommer få vatten, det har vi blivit lovade, säger platschefen Göran Närström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista