Skorsten på Gotlandsbåt. Foto: Thomas Zielinski / SR Gotland
Foto: Thomas Zielinski / Sveriges Radio

Gotlänningar som ska obduceras får åka båt

2:45 min

Döda gotlänningar obduceras inte längre på Gotland. Sedan i höstas skickas kropparna istället till Karolinska i Solna.

- Det finns väldigt ont om patologer i Sverige, säger Rolf Forsman som är hälso- och sjukvårdens beställarchef på Gotland, han säger att det är bristen på obducenter som gör att kropparna måste skickas till fastlandet.

Bristen på obducenter, i riket, gör att det blir mer effektivt att förflyttakropparna från ön - än att en obducent reser till Gotland, för kanske bara en obduktion.

Tidigare var det bara till de rättsmedicinska obduktionerna kroppar skickades från Gotland till Solna. Men nu får alla gotlänningar som skall obduceras åka till Solna.

Så värst mycket dyrare var det egentligen inte att låta obducenten flyga till Gotland, jämfört med att nu låta de döda gotlänningarna ta båten för färd till Karolinska universitetssjukhuset i Solna för obduktion. Men den obducent som skulle resa till ön hann inte med så mycket mer den dagen, jämfört med hur många obduktioner som kunde utföras om obducenten inte skulle ut och flyga.

En obduktion, med tillrest obducent, på Visby lasarett kostade 10 760 kronor. En obduktion på Karolinska kostar 10 618 kronor.

Det blir bara 142 kronor billigare att obduktionen görs på Karolinska, jämfört med på Visby lasarett. Det är förstås inte för att spara de småpengarna som de döda måste ta båten.

När den gotländska hälso- och sjukvårdsdirektören beslutade att från och med i höstas anlita Karolinska för obduktioner av gotlänningar var det inte priset som var det viktigaste; utan ATT obduktioner skulle kunna göras. Avtalet om obduktionerna löpte ut i november och det framgår av beslutsunderlaget att "Bristen på obducenter i Sverige innebär en uppenbar risk för att det vid en upphandling inte skulle komma några anbud - eller att de skulle innebära en väsentligt ökad kostnad".

När Karolinska fick frågan om att ta över obduktionerna i Visby med "tillrest patolog" blev svaret att de där endast kan erbjuda obduktioner på något av sjukhusen i Stockholm med obduktionslokaler.

Leif Pettersson som är enhetschef för vaktmästeri och transport, där bårhusverksamheten ingår har varit på Karolinska för att se var gotlänningarna hamnar och han tycker att den nya lösningen fungerar bra.

En negativ konsekvens av att de döda obduceras på fastlandet är att det inte blir möjligt, på samma sätt för läkaren, som begärt oduktionen, att vara med. Där kan läkaren gå miste om att få veta mer om dödsorsak och kanske lära något om sjukdomen som på sikt kan förbättra behandling. Den bristen föreslås kunna lindras av att Karolinska universitetssjukhuset erbjuder telefonkonsultation mellan remitterande läkare och obducent.

I den negativa vågskålen har det också lagts att det framförts att anhöriga i större utsträckning skulle motsätta sig klinisk obduktion på grund av att denna sker på fastlandet och att antalet obduktioner därmed skulle minska. "En sådan farhåga kan vara befogad men det skall påpekas att anhörigas åsikt enligt förordningen inte är vetogrundnade på samma sätt som den avlidnes egen önskan", står det i beställarchefens beslutsförslag till hälso- och sjukvårdsdirektören.

Men Rolf Forsman har inte uppfattat att anhöriga motsatt sig obduktion för att kroppen måste åka till fastlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista