En droppe faller från en vattenkran.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Vattenchefen litar på att bevattningsförbudet följs

3:08 min

Kan man hindra någon från att fylla poolen, när bevattningsförbudet införs? Det brukar räcka att ringa dem och säga att deras vatten kan stängas av, säger vattenchefen Jonas Aaw.

På grund av den allvarliga vattenbristen blir det bevattningsförbud på Gotland redan från den 1 april. Just nu planeras en informationskampanj från regionens sida om hur förbudet ser ut, säger Jonas Aaw i Eftermiddag i P4 Gotland.

Tommy Gardell (S), tekniska nämndens ordförande, sa till P4 Gotland häromveckan att han med fasa ser fram emot hur det kan bli i sommar om det inte kommer vatten ur kranarna och brunnarna sinar.

Signalerna är ganska tydliga att det kommit mindre regn än vanligt och redan nu börjar vattnet sina, vilket kommer att få efterverkningar i sommar när det verkligen blir torrt.

Region Gotland kommer därför att öppna nya vattentäkter, införa bevattningsförbud och tidigarelägga planeringen av nya vattenverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista