Brandlarm. Foto: Katarina Hedström/ Sveriges Radio
Foto: Katarina Hedström/ Sveriges Radio

Räddningstjänsten skärper tonen om brandskydd på asylboende

2:24 min

Nu måste ett av asylboendena på Gotland fixa bristerna i brandskyddet, så att brandlarmet garanterat fungerar, kräver Räddningstjänsten.

Efter upprepade besök har brandingenjören Kjell Lydänge valt att förelägga fastighetsägaren att ordna ett garanterat fungerande brandlarm.

I mitten av december gjorde Räddningstjänsten den första tillsynen på det här boendet som myndigheten nu tar till skarpare ord mot.

Efter första besöket skrevs ett protokoll med 6 åtgärdspunkter, varav 4 skulle åtgärdas snarast. Två kunde anstå men skulle ändå fixas snabbt - före februari månads slut.

Bland det som skulle fixas "snarast" fanns att väggar behövde förstärkas för att ge det brandmotstånd på 60 minuter som lagen om skydd mot olyckor säger. I någon byggnad saknades helt dörrstängare - för att kunna stänga brand ute eller inne. De som faktiskt satt på dörrarna behövde ses över. De handbrandsläckare som fanns på boendet var så gamla att funktionen ansågs osäker. En utrymningsdörr i matsalen hade fastnat och gick inte att öppna, när Räddningstjänsten inspekterade.


Det rör sig om brister som visserligen gått att hitta också på andra boenden, men där skillnaden varit attityd - förbättringsviljan. Där andra tagit itu med bristerna för att uppfylla lagens krav och faktiskt också Migrationsverkets upphandlade krav, mötte Räddningstjänsten inte samma action på det boende som nu fått ett föreläggande. Vid sitt andra besök - ungefär en månad efter det första var Kjell Lydänge inte så imponerad av vad som hänt.

- Första gången vi kom på återbesök var ingenting åtgärdat, säger Kjell Lydänge. Om det här inte åtgärdas i tid kan vi gå in med vitesföreläggande; att det börjar kosta pengar för fastighetsägaren, säger Kjell Lydänge.

Ett nyttjandeförbud har dock inte varit aktuellt, säger han. För att Räddningstjänsten skall spela ut det kortet krävs en högst uppenbar fara att fastigheten inte är säker att använda. Det handlar det inte om, enligt Kjell Lydänge.

Före jul berättade P4 Gotland om de brister i brandsäkerheten som upptäckts på asylboenden när de inspekterats, ibland efter att inflyttning skett, trots att Migrationsverket slagit fast att "kraven på anläggningen skall vara uppfyllda innan den första asylsökande placeras där". I något fall var bristen på utrymningsvägar och avsaknad av brandlarm så allvarlig att Räddningstjänsten krävde patrullerande brandvakt, dygnet runt tills automatiskt utrymningslarm var på plats. Detta mot bakgrund att asylboenden anses ha en förhöjd risk för anlagd brand.

Bortsett från att Räddningstjänsten på Gotland kommit med ett föreläggande för ett boende, vars fastighetsägare nu alltså måste  kontrollera samtliga larmanläggningar, så tycker Kjell Lydänge att brandskyddet på asylboendena blivit mycket bättre när Räddningstjänsten gått in på andra och också tredje varvet av tillsyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista