Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio

Hem till Garda avsnitt 4: Alla vi invandrare i Garda

18 min

Garda är fullt av invandrare - från Damaskus, från Stockholm och  från När - och att komma från Sverige verkar inte vara en garanti för att bli integrerad.

Hur går det för Gardaborna, nu när serien kommit till sitt sista avsnitt?

I första avsnittet anlände två bussar med asylsökande till Garda en novembernatt. Ingen i Garda visste att de skulle komma och flyktingarna själva visste inte var de hamnat.

I andra avsnittet mötte de nyanlända för första gången sitt nya hem och de gamla gardaborna insåg att bygden blivit dubbelt så stor över natten. Många börjar se ljust på Garda, men det finns också de som är skeptiska och tycker att det är fel att placera människor i en ort utan affär och kommunikationer och som befarar problem runt knuten.

I tredje avsnittet kom julen till Garda. Föreningar och frivilliga gick samman för att ordna aktiviteter med de nyanlända, men en person saknades plötsligt på asylboendet. Det visade sig att han gett sig av till Norge, för att få utbildning, jobb och kollektivtrafik.

I detta fjärde och sista avsnitt summeras hur det gått för Garda. Och det visar sig att det inte bara är de asylsökande och gardaborna som behöver integreras, utan också fastlänningarna och gotlänningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista