Mats-Ola Jespersson, miljösamordnare, Anna-Carin Löfstedt, platschef Foodmark i Klinte. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Mats-Ola Jespersson och Anna-Carin Löfstedt, Foodmark i Klinte. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Foodmark gör av med lika mycket vatten som 530 hushåll

3:08 min

Varje år använder fabriken i Klinte 80 000 kubikmeter kommunalt dricksvatten, bland annat för att tvätta potatis och rödbetor. Nu vill företaget minska vattenförbrukningen med cirka 20 procent.

- Potatisen både tvättas och förkokas för att skalet ska lossna lättare, säger Anna-Carin Löfstedt som är platschef på Foodmark i Klinte.

I processen måste det vara dricksvatten, och fabriken har till och med krav på sig från sina kunder att ta egna prover på kvaliteten på kommunens vatten.

Efter Arla är Foodmark i Klintehamn det företag som förbrukar mest kommunalt vatten på Gotland, tätt följda av Gotlands slagteri och Cementa. Varje år går det åt 80 000 kubikmeter vatten i livsmedelsproduktionen på Foodmark och det motsvarar årsförbrukningen i drygt 530 normalhushåll. Och Foodmark är medvetna om att de är storförbrukare, säger Anna-Carin Löfstedt.

- Ja, det visste vi om sedan tidigare och därför jobbar vi ständigt med att minska vår vattenförbrukning. De senaste 15,20 åren har vår förbrukning minskat extremt mycket.

De senaste åren har Foodmark försökt minska vattenåtgången ytterligare genom att bland annat installera nya munstycken. Delar av vattnet återanvänds också till bevattning av åkrarna i området.

Inom tre år hoppas Anna-Carin Löfstedt att fabriken har sänkt sin vattenförbrukning med mellan 15 och 20 procent genom att byta skalprocess och fasa ut sin konservtillverkning.

Foodmark följer noga den senaste tidens rapportering kring Region Gotlands rekordtidigare bevattningsförbud på grund av vattenbrist.

- Det är ju oroande, men vi har inte fått några indikationer på att regionen kommer att begränsa vår vattentillgång, säger hon.

- Vi behöver vatten för att kunna producera, så är det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista