Laktion i SFI, Svenska för invandrare i Visby
Amanda Ekelund håller SFI-lektion i Visby på temat media. Foto: Amanda Heijbel/Sveriges Radio

Likheterna fascinerar i klassrummet på SFI

0:49 min

Amanda Ekelund lämnade jobbet som egenföretagare och förskolelärare för att börja undervisa på SFI. Nu är några första intensiva veckor till ända.

En dryg månad efter att Amanda Ekelund började sin nya karriär som lärare i SFI, Svenska för invandrare, fascineras hon över hur lika vi människor är även om vi har olika bakgrunder. Starten på det nya jobbet har varit intensiv, och både rolig och jobbig, berättar hon. Jobbig för att man möter många svåra livsöden, men samtidigt otroligt rolig med anledning av hur givande alla möten är.

- Det känns som att man har hela världen i klassrummet. Men kan gå in och fokusera på alla olikheter vi har. Vi kommer från Europa, från Asien, Afrika, Sydamerika - från hela världen. Men när vi kokar ner det lilla och viktiga så är vi mer lika än vi är olika. Det är rätt häftigt tycker jag.

Babu från Bangladesh har studerat svenska i 11 månader.

- Det går bra. Vi lär oss i klassrummet. Det är lite svårt för oss för vi är nya här, men sakta, sakta går det bra. Vi kan prata lite, men inte så mycket, skrattar han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista