Flygplan på Visby flygplats. Foto: SR Gotland

Flygstrejken avblåst

Arbetsgivarna Svenska Flygbranschen och fackförbundet Unionen har accepterat medlarnas tredje bud, vilket innebär att flygstrejken som inleddes måndag morgon nu är över.

Konflikten har främst gällt löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställda i bemanningsföretaget GEC, som hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS. Nästan samtliga kabinanställda är medlemmar i fackförbundet Unionen.

– Det är positivt att vi nu har nått fram till ett avtal. Unionens medlemmar har i dag fått kollektivavtal med schysta löner och bra villkor, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert

- Unionens medlemmar har bidragit till att ha motverkat social dumpning som annars skulle ha drabbat den svenska flygbranschen, säger Niklas Hjert.

Strejken stoppade bland annat SAS flygningar mellan Visby och Arlanda under måndagen och tisdagen. Cirka 850 passagerare påverkades under tisdagen, när 23 inrikes- och Finlandsflygningar ställdes in mellan Arlanda och Visby, Kalmar, Åbo respektive Vasa, uppgav SAS.

- Vi är glada över att slutligen kunna teckna kollektivavtal för kabinanställda hos GEC. Det har varit vår önskan sedan förhandlingarna inleddes i höstas, säger Elisabeth Holming-Schiller, tf vd Svenska Flygbranschen, som samtidigt kritiserar Unionen.

- Vi är besvikna på Unionens agerande. De har svartmålat företaget och de förhandlingar vi har fört. Vi hade kunnat förhandla oss fram till en lösning utan oseriösa påståenden, strejk och drabbade resenärer, säger Elisabeth Holming-Schiller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista