Flyktingboende för ensamkommande barn
1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT
Lars Olofsson
2 av 2
Lars Olofsson, Haima-ansvarig på Gotland Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Asylsökande unga får flytta för turisternas skull

Haima-chef: Det finns lediga platser
1:36 min

Flyktingungdomar i ett haima i en turistanläggning på Sudret ska flytta till lokaler i Visby i vår, för att ge plats åt sommarens turister.

Våren och sommaren närmar sig och då behöver flyktingboenden i turistanläggningar utrymmas för att ge plats åt öns tillfälliga besökare igen. 

De ombyggda lokalerna för Haima-boendet i Visby ska besiktigas under onsdagen.

Migrationsverket har 400 asylsökande som bor i två turistanläggningar, men vill inte berätta om det ordnats nya boenden till sommaren.

Mikael Landberg som är tillförordnad chef för Migrationsverkets kontor i Visby säger att de inte berättar om det innan allt är klart. Men myndighetens ambition är att de asylsökande inte ska behöva flytta till andra delar av landet.

Förutom Haima-boendet på Sudret har Region Gotland också ett boende i hotellet på Kustparken i Fårösund. Först skulle de bara få vara där fram till maj, men nu har kontraktet förlängts flera år.

- I Fårösund så har vi hittat en lösning med fastighetsägare, så det är faktiskt ordnat, säger Lars Olofsson, som är enhetschef för haima på Gotland.

Kommer det fler flyktingungdomar under våren är de beredda för det också. Socialförvaltningen har avtal med privata entreprenörer som ska sköta det, och där finns lediga platser.

- I nuläget finns det ju inget som tyder på att det skulle komma flera hundra under våren. Sen får vi se - vad händer under hösten. Det brukar vara en högsta punkt i oktober, säger Lars Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".