Joakim Nyman. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 4
Räddningsledare Joakim Nyman. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Verkstadsbrand i Linde. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Här ligger gastuberna.
4 av 4
Här ligger gastuberna. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Stor explosionsrisk efter brand i Linde

Räddningsledaren: Vi drog ut tuberna med traktor
5:31 min

En brand i ett garage i Linde på södra Gotland medförde att länsväg 142 har varit avspärrad norr om Hemse  eftersom det var risk att gastuber i den brunna lokalen skulle explodera.

Larmet till räddningstjänsten kom strax före klockan 01 natten till onsdagen och personal från räddningstjänsten i Visby, Hemse, Klintehamn och Kräklingbo har bekämpat branden under natten.

Branden kan ha börjat i ett fordon inne i lokalen tror ägaren Clas Jakobsson, som var orolig för barnen som låg och sov i en byggnad intill.

Brandbefälet Joakim Nyman berättar att de har lyckats kyla och få ut de gastuber som tidigare orsakade stor explosionsrisk. Arbetet med att ta ut gastuberna beräknades från början ta en stor del av onsdagen, men räddningstjänsten lyckades få ut gastuberna ur garaget snabbare än beräknat och placera dem på en åker. 

– Nu ligger gastuberna i ett vattenbad på åkern här borta och vi bedömer att det inte finns någon explosionsrisk längre, säger Joakim Nyman.

Avstängningen av väg 142 har hävts, men räddningstjänsten jobbar vidare med att släcka branden i garaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".