Lina Durell och Malin Friis med bloggen Vegan Gotland vill visa att vegansk mat är enkelt att laga. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland
Lina Durell och Malin Friis Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

Lina Durell och Malin Friis vill krossa fördomar om vegansk mat

"Många tror att en vegan behöver vara expert på näringslära"
1:51 min

Det är varken svårt eller dyrt att laga god vegansk mat. Det vill gotländska Malin Friis och Lina Durell bevisa och de driver en blogg om veganmat.

Gotlänningen Lina Durell har tröttnat på hur vegansk och vegetarisk mat ofta framställs i media.

- Jag tycker att det har varit mycket fokus på dyr mat och hälsohets. Jag vill se större bredd av vegans mat, säger Durell. 

Tillsammans med Malin Friis driver hon bloggen Vegan Gotland. Nyligen gjorde Durell också en matlagningsserie på youtube, där hon visade hur man lagar enkel och billig vegansk mat. Serien fick heta Fattiga veckan.

- Det är helt klart opretentiöst, produktionsteamet är jag och min kamera. Det är en serie i sju delar där jag försöker laga så billig och god mat som möjligt. Jag har länge velat kombinera mina två intressen: matlagning och foto och då passade det perfekt att göra en längre serie, berättar Durell. 

- Jag tycker Linas program visar att det finns många sätt att laga vegansk mat. Det behöver inte vara krångligt och man behöver inte använda lyxiga matvaror. Det är också det som är målet med vår blogg: att försöka göra det lättare att vara vegan på Gotland, säger Malin Friis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".