Barbro Holmberg
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Barbro Holmberg jobbar för större regioner

1:18 min

Barbro Holmberg, ordförande för indelningskommittén, jobbar nu hårt för att göra ett förslag på en ny indelning av Sverige. Istället för arton län ska det bli mellan sex och nio nya områden.

Björn Jansson, Socialdemokraterna, Stefaan De Maecker, Miljöpartiet,
Eva Nypelius, Centerpartiet, och Stefan Wramner, Moderaterna, debatterar planerna på större regioner och hur de ser på Gotlands framtida roll, i Eftermiddag i P4 Gotland efter klockan 17.

Barbro Holmberg är före detta landshövding i Gävleborgs län. Indelningskommitténs slutbetänkande ska komma efter augusti 2017.

- Det är ett väldigt tydligt uppdrag från regeringen att göra en indelning. Om du tittar på hur Sverige ser ut i dag har vi ju en oerhörd, vad ska man kalla det, assymetri, eller nästan en ojämlikhet. 52 procent av Sveriges befolkning bor i tre regioner. Resten är uppdelade på arton mindre län som får allt svårare att fullgöra sina uppgifter.

Är det ett möjligt alternativ för Gotland att stå utanför en sammanslagning?

- Vi är inte alls där. Vi ska lämna vårt slutbetänkande i augusti 2017. Jag tror ingenting ännu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista