Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Viss enighet i regionfrågan

De gotländska politikerna är till stor del eniga om att Gotland måste tillhöra en stor-region och i så fall Stockholm. Men det finns också farhågor, framkom vid en debatt i P4 Gotland.

Björn Jansson, Socialdemokraterna, Stefaan De Maecker, Miljöpartiet,
Eva Nypelius, Centerpartiet, och Stefan Wramner, Moderaterna, debatterade planerna på större regioner och hur de ser på Gotlands framtida roll, mellan klockan 17 och 17.30.

Barbro Holmberg, ordförande för indelningskommittén, jobbar nu hårt för att göra ett förslag på en ny indelning av Sverige. Istället för arton län ska det bli mellan sex och nio nya områden.

- Det är ett väldigt tydligt uppdrag från regeringen att göra en indelning. Om du tittar på hur Sverige ser ut i dag har vi ju en oerhörd, vad ska man kalla det, assymetri, eller nästan en ojämlikhet. 52 procent av Sveriges befolkning bor i tre regioner. Resten är uppdelade på arton mindre län som får allt svårare att fullgöra sina uppgifter.

Här kommer du att hitta hela diskussionen på nytt, som pågick 17-17.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista