Byggarbetsplats i Visby.Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
1 av 2
Bostadsbygge i Visby.Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
Lina Ringvall och Sara Tholin, projektledare på Inflyttarbyrån. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
2 av 2
Lina Ringvall och Sara Tholin, projektledare på Inflyttarbyrån. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Bostadsbrist hindrar inflyttning till Gotland

2:07 min

Regionens Inflyttarbyrå har kontakt med hundratals personer som vill flytta till Gotland. Men bristen på åretrunt-bostäder hindrar många från att ta steget.

En större inflyttning till Gotland skulle kunna bidra både till ökad tillväxt och till ökade kommunala intäkter genom att skatteunderlaget skulle öka. Men många av de som projektledarna Lina Ringvall och Sara Tholin på Inflyttarbyrån kommer i kontakt med kan bara få en bostad utanför sommarsäsongen.

- Vill man bo året runt utan att bli utkastad på sommaren då är det jättesvårt, säger Lina Ringvall.

- Och det är inte bara vi, integrationsenheten skriker också efter bostäder och även bofasta gotlänningar, säger Sara Tholin.

Samtidigt som vi de senaste åren har blivit några hundra fler gotlänningar varje år, så beräknas antalet personer på Gotland i arbetsför ålder minska med 1000 personer mellan 2014 och 2020. Kostnaderna för Region Gotlands verksamheter stiger betydligt snabbare än intäkterna och därför skulle inflyttningen till Gotland behöva öka, inte minst av personer i arbetsför ålder.

- Just den målgruppen är ju viktigt eftersom vi har en åldrande befolkning, säger Sara Tholin.

Inflyttarbyrån har haft kontakt med många barnfamiljer där föräldrarna har jobb, men de hittar ingen bostad och väljer istället en annan bostadsort. Det behövs fler hyresrätter, konstaterar projektledarna på Inflyttarbyrån.

Tatjana Reiff, som flyttade till Gotland för två veckor sedan, hade själv stora problem att hitta en bostad.

- Det var otroligt svårt. Så länge problemet inte är löst att alla hyr ut för jättehöga priser under sommaren då blir det otroligt svårt att få hit nytt folk, säger Tatjana Reiff.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista