Tonsättarcentrums verksamhetsledare Sten Melin vid skyttevärn. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Tonsättarcentrums verksamhetsledare Sten Melin visar skyttevärn i Visby som kan bli ljudkonst. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Ljudkonst sipprar ut från försvarsanläggningar

5:47 min

Sommarens ljudkonstprojekt Gute Ljaudkarte planeras att återupprepas nästa år. Då kommer ljudinstallationerna dyka upp i gamla militära lämningar.

- För det finns en stark militär historia på Gotland och det är extra intressant just nu, förklarar Sten Melin som är verksamhetsledare på Visby Internationella Tonsättarcentrum och driver projektet med Gute Ljaudkarte.

Liksom i somras planeras det även för fyra installationer runt om på Gotland inför år 2017. 

En av de konstnärer som har engagerats är amerikanen J G Thirwell. Han ska skapa ljud i ett skyttevärn i Visby, i nordvästra delen av strandpromenaden. En annan ljudkonstnär är tidigare tonsättareleven Erik Bünger som har fått ett skyttevärn vid Kronvalls fiskeläge i Eksta att experimentera i.

Bland konstnärerna finns också danskan Frederikke Hoffmeier som ska skapa ljud i Tingstäde fästning och kanske också något skulpturalt. Även ett äldre stycke av den svenska ljudkonstpionjären Åke Hodell kan komma att höras i fästningen, titeln är General Bussig. 

Förutom det kommer Camilla Sørensen och Greta Christensen, även de från Danmark, att skapa ljud åt Gotlands försvarsmuseum.

Valet av gamla militäranläggningar hoppas Sten Melin ska skapa en friktion mellan starka symboler.

-  Men nu ska det komma ut ljud som inte dödar, utan får oss att fundera över tillvaron, meningen eller världspolitiken.

Projektet beräknas kosta 2,1 miljoner kronor i sin helhet och nu söker Visby Internationella Tonsättarcentrum efter olika bidrag för att kunna genomföra det hela.

- Jag hoppas att det kommer bli något man pratar med varann om, säger Sten Melin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista