Nyinflyttade gotlänningen Tatjana Reiff. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Nyinflyttade gotlänningen Tatjana Reiff. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Naturen och kulturen fick Tatjana att flytta till Gotland

4:39 min

Den nyinflyttade gotlänningen Tatjana Reiff hade problem med att hitta någonstans att bo när hon bestämde sig för Gotland. Till sist fick hon hyra en lägenhet i centrala Visby där hon inte var tvungen att flytta ut över sommaren.

Tatjana Reiff kommer ifrån Köln men har bott i Sverige i 19 år. Hon är journalist, jobbar fortfarande lite med tysk tv och har skrivit reseguider om Stockholm och södra Sverige inklusive Gotland för den tyska marknaden. När hon ville flytta från Stockholm föll valet på Gotland eftersom hon tidigare varit här både privat och i jobbet.

- Jag tycker att Gotland har både natur som jag längtar efter och kultur. Det finns biografer, konserter, restauranger. Man har ju allting.

Det var efter en inpirationshelg i regi av Region Gotlands inflyttarbyrå i höstas som Tatjana på allvar bestämde sig för att flytta hit.

- Jag fick träffa folk inom de branscher jag var intresserad av, filmbranschen och turismen. Vi fick träffa folk från Försäkringskassan och Gotlandshem och åka på en utflykt till Ekstakusten.

- Det var riktigt vackra höstdagar, jag tänkte att det är så vackert, jag vill flytta hit!

- Sen att det kan vara grått och trist och tomt ibland på Gotland också, det får man bara får köpa, säger hon.

Tatjana är redan igång och jobbar genom ett tvåmånadersprojekt som översättare med den tyska tv-produktionen Kommissarien och havet. Förutom att uppdatera sina reseguider vill hon gärna jobba med att få fler tyska turister till Gotland.

Men om fler personer verkligen ska lockas att flytta hit och stanna kvar så tror hon att det framförallt är ett hinder som måste lösas - möjligheten att hitta någonstans att bo.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista