Förälder dömd efter parkeringsbråk vid skola

Bråket handlade om hur en bilar var parkerad nära två skolor och ett dagis i norra Visby. Föräldern med den parkerade bilen fick ett slag i ansiktet. 

Bråket uppstod i augusti mellan föräldrar som skjutsade barn med bil till norra Visby där Norrbackaskolan, förskolan Storken och privata Guteskolan ligger.  

En man som parkerat för att lämna sina barn tecknade åt en kvinna att inte köra så fort. Det ledde till att kvinnan som också var där för att lämna barn blev arg och började skrika att mannen parkerat på fel plats och att han borde skjutas och sättas i fängelse.

Mannen gick då och lämnade sina barn för att de skulle slippa höra mer av bråket. När han kom tillbaka var kvinnan kvar och fortsatte skälla och svära åt honom. Han och en annan pappa försökte prata med henne men det gick inte. 

Mannen försökte då köra därifrån, men kvinnan öppnade dörren och hängde sig i den så att den blev skev. När mannen gjorde ett nytt försök att köra, fick han ett knytnävslag på näsan. Då fick han nog och tryckte in kvinnan i hennes bil och sa åt henne att köra därifrån.

Kvinnan nekar till att ha slagit mannen, och säger hon hon möjligen snuddat vid hans näsa med fingret. Hon medger att hon blev upprörd över hur mannen parkerat, och att hon sa en del olämpliga saker.

Enligt kvinnan hade mannen och en annan pappa han pratade med börjat håna henne, och sagt åt henne att köra därifrån. Hon var arg och grät och kände sig kränkt, och därför ringde hon polisen.

Andra föräldrar som var där för att lämna barn har vittnat om att kvinnan var mycket upprörd och sprang omkring och skrek och svor, och att hon slog mannen som de uppfattade som mycket lugn.

Gotlands tingsrätt har nu dömt kvinnan till 40 dagsböter för ofredande av mannen. Däremot döms hon inte för misshandel eftersom tingsrätten inte är säker på att hon hade för avsikt att slå mannen.

Hon var också åtalad för skadegörelse, för skador på mannens bil men det ogillades, även om två av nämndemännen tyckte att kvinnan även borde dömas för det och ersätta mannen med 2.111 kronor för skadorna. 

Tingsrätten tyckte också att det var mycket olämpligt att kvinnan kallade mannen idiotpappa inför hans barn, men det var hon inte var åtalad för, och kan därför inte dömas för det.

Tingsrätten konstaterar att trafiksituationen i området, med två skolor och en förskola är besvärlig och att frågan tagits upp med både polisen och regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista