Visby Bilgods i konkurs

1:19 min

Gotlands tingsrätt har beslutat försätta företaget Visby Bilgods i konkurs. Företaget med ett 60-tal anställda är Gotlands näst största åkeri och har inte kunnat betala sina skulder.

Bolaget har själv ansökt om att bli försatt i konkurs och uppger i  sin ansökan att det under en längre tid haft betalningssvårigheter. Tillgångarna bedöms ännu överstiga skulderna, men kassaflödet är negativt och kommer inte att kunna rättas till på kort sikt.

Bolaget som har 59 personer på lönelistan omsatte 45 miljoner kronor under 2015.

Enligt bolagets vd Stefan Ekström finns goda möjligheter för samtliga fordringsägare att få utdelning i en skickligt handlagd konkurs, och tingsrätten har utsett advokat Jakob Callmander på advokatfirman Fylgia KB i Stockholm till konkursförvaltare.

Callmander säger till P4 Gotland att det är ett välskött företag och att det redan finns intressenter som vill ta över företaget.

Ledningen för Visby Bilgods vill för närvarande inte vill kommentera konkursen närmare.

Men konkursförvaltaren säger att en av anledningarna till konkursen är att företaget för cirka ett år sedan förlorade ICA som kund. Det betydde att företaget tappade ungefär 30 procent av sin omsättningen.

Det är marknadens villkor som gjort att bolagets verksamhet blivit kraftigt försämrad, säger Jakob Callmander till P 4 Gotland.

Imorgon fredag kommer konkursförvaltaren till Gotland för att gå igenom läget med personalen på Visby Bilgods.

Christer Söderlund på Transportfacket vill inte heller kommentera konkursen, men säger att det behövs flera olika åkerier på Gotland för konkurrensen och arbetstillfällena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista