Lotta Holmberg, en av föreståndarna på Hassela Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Hassela särar på tjejer och killar för att öka tryggheten

2:16 min

Hassela i Klintehamn avvecklar sitt "tjejboende". För att kunna garantera flickors säkerhet och trygghet. Föreståndaren Lotta Holmberg letar ny ort för tjejverksamheten på Gotland.

Hassela har alltså beslutat att inte skriva in fler flickor i verksamheten tills ett annat lämpligt boende kan öppna för tjejer, på annan ort än Klintehamn.

Lotta Holmberg är en av föreståndarna på Hassela Gotland och förklarar att killarna och tjejerna inte skall vara på samma ort för att det "stör behandlingsprocesserna". Det vi ser är att det blir mycket sexualitet; man söker upp varandra. Det är normal tonårsutveckling, men man är här för en behandling - inte för att skapa sådana relationer, säger Lotta Holmberg.

- Vi kommer att hitta ett nytt hus och specialisera oss på att behandla just tjejer, men inte i närheten av våra killar.

Hassela Gotland håller alltså på att avveckla sitt tjejboende i Klintehamn. Efter de två sista tjejerna som nu finns kvar, inskrivna i verksamheten, kommer det inte att tas in några flickor "förrän det finns ett boende som inte ligger i närheten av killarnas boenden. För att garantera trygghet och säkerhet", som de säger. Det beslutet har Hassela Gotland meddelat IVO, Inspektionen för vård och omsorg. IVO har begärt att få veta vad Hassela gjort för att komma till rätta med de problem som varit.

Det var Polisen som anmälde missförhållanden på Hasselas HVB hem i Klintehamn, till Inspektionen för vård och omsorg. När polisen en gång kom dit i somras möttes de av utspridda sopor, sönderslagna möbler och personal som inte orkade bry sig, samtidigt som ungdomarna var påverkade av narkotika.

IVO har därefter velat få en tydlig redogörelse för hur Hassela tänker göra för att garantera trygghet och säkerhet för ungdomarna.

Föreståndaren Lotta Holmberg började sitt jobb i augusti och har tagit itu med det som kallas "ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete". Hon vill inte säga hur många i personalen som byttes ut efter uppmärksamheten i somras.

- Ibland är det ju så att personal går av privata skäl, men vi har identifierat några som vi inte tyckte var bra förebilder; jag går inte in på antalet men vi har avsatt personal, säger Lotta Holmberg.

Förutom att avveckla tjejboendet är ett annat drag för att skapa trygghet och säkerhet att "stänga kollektivet" - och bara behålla det småskaliga, förklarar Lotta Holmberg.

- Vi har inte det stora samlingshuset öppet längre. Vi kommer inte att ha det "kollektiva" kvar längre. Men vi renoverar huset och kommer att ha roliga aktiviteter där.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista