Foodmarks fabrik i Klinte. Foto: Helen Birch/SR Gotland
Foodmarks fabrik i Klinte. Foto: Helen Birch/ Sveriges radio

Foodmark satsar inte på egen biogasanläggning

1:24 min

Foodmarks planer på att ersätta olja med biogas på skalrester från tillverkning av potatis- och rödbetssallad är inte lönsam och blir inte av.

Satsningen hade inneburit en stor miljövinst, men den visade sig vara ekonomiskt olönsamt för företaget.

- Elpriset blev väldigt lågt och det blev en bättre kalkyl än biogasen, så vi utreder andra spår för att ersätta den olja vi använder idag, säger Mats-Ola Jespersson som är miljösamordnare på Foodmark.

Dessutom hade en biogasanläggning krävt en miljöprövning, konstaterar han.

- Vi vet att en miljöprövning kan ta tid. Det innebär också att man tar en risk, och det vill man inte.

Foodmark har därför lagt planerna på is att satsa 10 miljoner kronor på en egen biogasanläggning. En anläggning som bland annat skulle röta skalrester och andra restprodukter från företagets tillverkning om omvandla de till biogas. Biogasen skulle sedan till 70 procent ha ersatt de över 500 kubiken olja som fabriken för två år sedan gjorde av med, vilket skulle leda till stora miljövinster.

Idag blir restprodukterna trots allt biogas i Brogas anläggning på Gotland, men någon egen biogasproduktion ser det alltså inte ut att bli på Foodmark i Klinte, säger Mats-Ola Jespersson lite besviket.

- Jag tror på det långsiktigt, men det måste vara fler som tror på det för att det ska blir någonting av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista