Hantverket 1. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Hantverket 1. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Nu är polisanmälan om Gneab inlämnad

Trolöshet mot huvudman är Åke Svensson (S), Rolf Öström (M) och Sofia Wollmann anmälda för och kommer att krävas på 17 miljoner kronor i skadestånd.

I polisanmälan står det att den straffbelagda gärningen är att gärningsmännen sviker ett speciellt förtroende genom att missbruka sin särskilda maktställning.

De har därigenom skadat bolaget ekonomiskt samtidigt som de hade som uppgift att övervaka och sköta Gotlands Näringslivs- och Etableringsservice AB, Gneab. Och brottet är grovt eftersom det handlar om mycket pengar.

Åke Svensson var regionstyrelsens ordförande och styrelseordförande i Gneab när bolaget sålde industrifastigheten Hantverket 1 i Visby till några av hyresgästerna utan att gå ut på öppna marknaden. Han tvingades senare lämna alla sina politiska uppdrag på grund av affären.

Rolf Öström var styrelsledamot i Gneab och gav Svensson fullmakt att sälja fastigheten. Och Sofia Wollmann var vd i bolaget vid tidpunkten för försäljningen.

De tre har enligt anmälan missbrukat sin behörighet att företräda huvudmannen, Gneab, eftersom fastigheten såldes till kraftigt underpris utan samtycke från varken bolagsstämma eller de andra politikerna i bolagsstyrelsen. Och eftersom fastigheten redan är såld, har bolaget skadats genom det.

Skadeståndskravet på 17 miljoner kronor är skillnaden mellan den uppskattade marknadsvärdet vid försäljningen, 32 miljoner, och försäljningspriset, 15 miljoner. Fastigheten var bokförd till ett värde på 26,6 miljoner, men uppskattas alltså vara värd mer än så.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".