Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Cupcakes

Cupcakes.
1 av 7
Färdiga cupcakes. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Moa Lindqvist bakar.
2 av 7
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Kräm som ska göra cupcakes av muffins.
4 av 7
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Hallon och mandel
5 av 7
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Färdiga muffins som ska bli cupcakes.
6 av 7
Muffins, som ska kylas innan de kan bli cupcakes. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Moa Lindqvist arrangerar sina cupcakes fint.
7 av 7
Äntligen kunde Moa Lindqvist sitta ned och betrakta sina cupcakes. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Moa Lindqvist som annars jobbar på Folkeryds i Burgsvik kom till Maris Café för att baka muffins, eller cupcakes som de kallas med lite extra piff.

Cupcakes

Baka först muffinsen:

Vanilj- och chokladmuffins

ca 20 st stora

Smet till vaniljmuffins
100 g smält smör
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 ägg

Smet till chokladmuffins
100 g smält smör
2 dl strösocker
3 3/4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 ägg
3/4 dl kakao

Obs! Gör de två smetarna i separata skålar. 

Så här gör du semeten: vispa ägg och socker poröst.

Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Blanda försiktigt ned det torra i äggblandningen, blanda sen i mjölk och smör lite i taget.

Fyll muffinsformarna med hälften vaniljsmet och hälften chokladsmet.

Lägg i hallon (färska eller frusna, tinade) i hälften av formarna och nötter i hälften.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt muffinsen svalna innan du brer/spritsar på kräm och frosting.

Vitchoklad smörkräm

Ca 300 g vit choklad
450 g rumstempererat osaltat smör
1 msk vaniljsocker
4-5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker

Smält chokladen försiktigt i mikron. Medan chokladen svalnar till rumstemperatur vispar du äggvita och socker i vattenbad (vispa i en bunke i en kastrull med hett vatten) tills sockerkristallerna smälter.

Ta bunken från värmen och vispa med elvisp tills det blir en toppig maräng. Vispa ned smöret lite i taget. Blanda sist i chokladen. Rör med en slickepott tills smörkrämen är jämn.

Cremecheese frosting

ca 120 g rumstempererat osaltat smör
ca 10 del florsocker
1 msk vaniljsocker
Några droppar citronsaft
200 g philadelphia ost
Pastafärger

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citron krämigt. Ta i lite extra citron om smeten inte går ihop. Vispa sen i osten.

Dela upp frostingen i olika skålar och färga dem med pastafärgerna, tex en ofärgad (naturell) och en rosa.

Så här förvandlas muffinsen till cupcakes

Spritsa creamcheesefrosting på muffinsen med hallon i. Spritsa med olika färger och använd olika tyllar (munstycket i änden av spritsen).

spritsa vitchoklad smörkräm på muffinsen med nötter i. Toppa med kanderade mandlar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".