Lotta Holmberg, Föreståndare Hassela Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lotta Holmberg, Föreståndare Hassela Gotland. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Hassela analyserar vad som gick fel och siktar framåt

5:08 min

Misär, sopor, personal som inte orkade bry sig. Den bilden fick vi i somras av Polisen som besökt Hassela Gotlands behandlingshem i Klintehamn. Föreståndaren Lotta Holmberg anser att Polisens bilder från boendet inte gav en rättvisande bild.


Missförhållanden, kaos och ungdomar som var påverkade av narkotika. Det rapporterade Polisen på Gotland om från Hassela och anmälde behandlingshemmet till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om i sin tur krävde åtgärder - bättring.

Så vad har då hänt sedan dess? Jo - ett drag är att Hassela avvecklar sitt tjejboende - för att sära på killar och tjejer. Personal avsattes och på boendet jobbar de bättre med "matchningen"; att plocka in lämpliga ungdomar till hemmet. Den som är för tungt kriminellt belastad, är för våldsam eller hotfull och har för kraftiga problem hör bättre hemma på en stängd avdelning på ett SIS-boende (Statens institutionsstyrelse), resonerar de på Hassela.

Att det skett just felrekrytering av ett par placerade ungdomar sommaren 2015 anges vara en förklaring till det tumult poliserna på plats skildrade - en protestaktion bland ungdomarna förklarar föreståndaren. 

Katarina Hedström
katarina.hedstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista