Alec Arho Havrén, Richard och Michael Brown.
Alec Arho Havrén, Richard och Michael Brown. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Amerikanska investerare till Gotland Ring

4:46 min

Motorbanan Gotland Ring har fått fart igen. Med hjälp av två gamla vänner från Kalifornien hoppas vd Alec Arho Havrén att utbyggnaden blir av.

Redan för fem år sedan ville Gotland Ring satsa på att bland annat bygga hotell, mindre stugor och tennisbana i det gamla kalkbrottet vid Storugns.

Men konjunkturen sjönk och projektet gick i stå. Men med hjälp av amerikanska investerare kan projektet nu ta fart igen, hoppas Alec Arho Havrén.

Det är två bröder från Kalifornen, med gotländska rötter från Alva och Vamlingbo, som är på besök på ön. De möttes på tennisbanan när Alec gick på college på Hawaii på 80-talet. Sedan dess har de hållit kontakt, och bröderna tycker att projektet är lockande.

Michael Brown säger att det kan bli ett bra mål för många amerikaner, och bli en unik plats för dem.

Brodern Richard, säger att han gärna vill hjälpa sin gamla kompis Alec med hans dröm, men att det också betyder mycket för honom att vara med och utveckla Gotland, med tanke på hans egna rötter härifrån och han tror att Gotland Ring kan locka rika amerikaner - bara i hans motorklubb finns en rad miljonärer som kan åka eget jetplan till ön.

Redan till nästa sommar hoppas Alec Arho Havrén att en detaljplan ska vara klar. Både stadsarkitekten och landshövding har fått besök av trion under gotlandsbesöket.

- Det är klart det blir verklighet, det handlar bara om tid, säger en optimistisk Alec Arho Havrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista