Mobil i skolan.
Det är stor skillnad på inställningen till mobiltelefoner på skolor. Foto: Adam Timander

Rektorer diskuterar mobilförbud i alla skolor på Gotland

5:01 min

Rektorerna på Gotland har diskuterat förbud mot mobiler i öns skolor. Rektorn för Högbyskolan i Hemse Jacob Wesley är det upp till varje rektor att besluta.

Frågan delar både elever och lärare. På Solbergaskolan kan en del inte alls tänka sig att bli förbjudna att använda sina egna telefoner, för då kan de inte plugga. Andra, som blivit smygfilmade i duschen, tycker att man bör få ha med mobilen med inte ta fram den.

Läraren Erik Rudstedt tycker det vore konstigt att förbjuda mobiler, när man delar ut surfplattor till eleverna på högstadiet.

På Öja skola har de just infört ett förbud mot att ta fram och använda mobilen i skolan, och det uppskattas av både lärare och elever.

Men om alla lärare och elever har sin egen ståndpunkt i frågan så säger rektorn Jacob Wesley att det är en icke-fråga bland rektorerna. För dem handlar det om annat, som att det ändå inte är tillåtet att fotografera och lägga ut bilder på andra. 

Om eleverna är mogna och kan hantera mobiler på skoltid, då tycker Jacob Wesley att de kan vara tillåtet. Men om det inte fungerar, och kränkande bilder sprids då tycker han att förbud är motiverat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista