Digital nyckelgömma
Digital nyckelgömma. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Digitala nyckelgömmor ska underlätta för hemtjänstpersonal

Så fungerar digitala nyckelgömmor
2:10 min

Snart kommer hemtjänsten och hemsjukvården slippa tunga nyckelknippor. Under våren monteras digitala nyckelgömmor utanpå dörren till drygt 1500 brukare på Gotland.

Med det nya systemet behöver personalen bara ha med sig en enda digital nyckel för att öppna metallbehållaren, som enligt projektledaren Olof Nysten på socialförvaltningen är lika säker som ett litet kassaskåp.

- Det är härdat stål och ska ka lika hög eller högre inbrottsklass än ytterdörren, säger han.

De digtiala nycklarna som behövs för att komma åt brukarnas dörrnycklar förvaras i låsta skåp på hemtjänstlokalerna där de laddas med varje medarbetares behörighet. Skulle någon tappa en digital nyckel så kan den spärras. Enhetschefen på hemtjänsten Agneta Nyström tycker att det är betydligt säkrare än att personalen ska ha ansvar för många olika nycklar.

- Medarbetarna på natten har ju säkert ett 40-,50-tal nycklar.

När någon larmat så kommer personalen med det nya systemet att kunna vara snabbare på plats hemma hos personen och det blir också miljövinster med färre resor fram och tillbaka konstaterar Agneta Nyström. Sextio kommuner i landet har redan digitala nyckelgömmor och erfarenheterna är mestadels positiva, även om det finns risker med all teknik säger Olof Nysten.

Ur integritetssynpunkt så kommer det ju också att synas ganska tydligt vilka som har hemtjänst eller hemsjukvård eftersom nyckelbehållaren monteras på utsidan av dörren.

- Är det så att man absolut känner att jag vill inte ha den här precis på min dörr så får man ju ta en diskussion med den enskilde. Man kanske kan sätta den på en dörr bredvid, en källardörr eller garagedörr, säger Agneta Nyström.

Det är Serviceförvaltningen som köpt in nyckelgömmorna som sedan hyrs ut till Socialförvaltningen. Det innebär är en stor engångskostnad på över fyra miljoner kronor, men personalen inom hemtjänsten och hemsjukvården längtar enligt Agneta Nyström efter det nya systemet.

- Det är en otrolig förväntan ute bland medarbetarna att man vill ha ut det snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".