Josefin Nilsson
1 av 7
Foto: Mark Earthy/TT
Josefin Nilsson
2 av 7
Foto: Jan Collsiö/TT
Ainbusk
3 av 7
Ainbusk 2000: Josefin Nilsson, Annelie Roswall, Birgitta Jakobsson och Marie Nilsson. Foto: Roger Vikström/TT
Björn Kjellman och Josefin Nilsson
4 av 7
Björn Kjellman och Josefin Nilsson i filmen Adam & Eva. Foto: TT
Josefin Nilsson
5 av 7
Josefin Nilsson i Melodifestivalen 2005. Foto: Claudio Bresciani / TT
Marie Nilsson och Josefin Nilsson. Foto: Stig Hammarstedt
6 av 7
Marie Nilsson och Josefin Nilsson i föreställningen Systrarna Sisters 2015. Foto: Stig Hammarstedt
Kondoleansbord för Josefin Nilsson på Gotlands länsteater.
7 av 7
Kondoleansbord för Josefin Nilsson på Gotlands länsteater. Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Publikens hyllningar till Josefin Nilsson

För ett ögonblick stannade tiden, när budet om Josefin Nilssons död kom. Tusentals människor har berättat på sociala medier vad hon betytt för dem.

Läs också:
Josefin Nilsson död - Thomas Sundström: Helt jävla otroligt
Josefin Nilssons begravning: Vi älskar di!

På bland annat P4 Gotlands Facebook skriver Lis: Minns ju dej Josefin så rolig när jag också hyrde Bryggeriteaterns lokal på Strandgatan, i början av er karriär. Du hade en sådan finstämd humor och vacker skörhet i rösten.

Matts: Brukar inte reagera nämnvärt när folk går bort (Livets gång). Men det här kändes. Rakt i hjärtat.

Magnus: Såg dem på Teater fågel blå på Östermalm 1987. Som Stockholmskis och hemkommen efter 10 månader lumpen i Visby var det ett minnesvärt möte. Gick själv och såg dem det var liksom mitt plåster att se något igenkännande om ett Gotland jag inte innan liksom förstod att försvara. Så tråkigt att höra.

Gunilla: Minns den otroliga föreställningen Systrarna Sisters, där ni båda lämnade ut er helt till publiken och med vilken känsla. Glömmer aldrig din monolog som du gjorde själv när du satt i trappan och berättade - det gjorde ont i hjärta och mage - vilken kraft att våga detta, men ni hade stöd av varandra. Den glömmer jag aldrig.

Moa: Åh så ledsamt. Jag lyssnar på Alltid inom mig varje vecka.. Totta och Josefin, så fin låt.

Christer: Skivan SHAPES som hon gjorde i sammarbete med Björn och Benny är en fantastiskt bra skiva

Lasse: En av de finaste, känsligaste rösterna. En stor förlust. Jag tyckte hon var fantastisk. Man hörde direkt på hennes röst att hon var ärlig, att det var äkta. Det gick rakt in i magen, fanns inget sätt att värja sig. Tack för en massa fin musik, och vila i frid, vackra, fina Josefin.

Marianne: Jag kommer att minnas henne som den mjuka, vackra gotländskan med den fantastiska rösten...som fick låtar som Älska mig och Lassie att fastna hos mej för evigt...

Ann: Hon har en speciell plats i mitt hjärta. Min mor tyckte mycket om hennes Älska mig för den jag är och den sjöngs på min mors begravning 1995. Varje gång den spelas tänker jag på henne. Tack och sov gott, Josefin 

Magnus: Din röst har alltid drabbat mig. Beskedet om din bortgång drabbar mig nu. Du har gjort enorm skillnad

Pia: Kommet sakna Josefins underbara röst. Josefins tolkning av "should I stay or should I go" en kväll i Vitabergsparken för många år sedan hjälpte mig att göra ett livsavgörande beslut. Vila i frid

Annica: Den sköraste -starka jag nånsin hört sjunga. Jag finner inte ord. Jag levde med henne och hennes sång i så lång tid.

Eva: Min lilla fina elev på Högbyskolan som hade minimalt intresse för tyska verb. Det som gällde var sången !

Claes: Tråkigt. Filmen Adam och Eva är ju en av mina favoriter, som jag sett flera gånger. Rest In Peace!

Programledaren Erik Blix skriver på P4 Extras Facebook: Jag kände henne inte, men det är ju oerhört sorgligt när en så ung, mångbegåvad och karismatisk person - som också redan haft tuffa utmaningar att slåss emot - plötsligt rycks bort, till synes just då en ny konstnärlig vår och blomning var i vardande.

På Twitter skriver Anna: Så oerhört tragiskt. En fantastisk röst som tystnat för tidigt. Tara: Vilken vansinnigt sorglig nyhet. Micke: En riktigt tråkigt nyhet har precis nått mig, tragiskt. Har känt Josefin nästan hela livet. Man blir blöt i ögat.

Robert Perlskog: Så ledsamt med Josefin Nilsson, en artist som de flesta svenskar hade nån sorts relation till. En begåvad kvinna från världens vackraste ö

Dan Hylander: Alltid inom mig Totta Näslund /Josefin Nilsson. Finaste, finaste Josefin. Det är för mycket tårar denna vinter

Richard Herrey: Vilken tragisk nyhet. Vilken sorg för hennes familj.
Josefin Nilsson har somnat in.

Nanne Grönvall: Den karismatiska, fantastiska artisten Josefin Nilsson har gått bort. Tack för alla oförglömliga sånger och shower som alltid berörde. R.I.P

Zinat Pirzadeh: Nej! :-( varför? Väldigt svårt att förstå att fantastiska Josefin Nilsson är död. R.I.P fina du!

Thomas Di Leva: Josefin Nilsson. Tack för allt du gett oss.
Din vackra röst fortsätter för alltid att sjunga i våra hjärtan.
Ljus, Frid & Kärlek

Babben Larsson: Den här dagen stannade av helt när jag fick beskedet att älskade Josefin Nilsson gått bort bara 46 år gammal. Siv Gutt tills vi ses Josa...

I Svenska Dagbladet skriver Hanna Österberg i en krönika: Josefin Nilsson var den som lärde oss tjejer som växte upp på den gotländska landsbygden på 90-talet att showa och ta för sig. Hennes skratt var ett sådant som fick alla att vända sig om när man gick genom När på somrarna.

Om filmen Adam & Eva skriver Stefan Wesley i TVdags.se att: Björn Kjellman och hon var perfekta tillsammans och när resten av filmen möjligen var för mycket Annie Hall-kopia (men riktigt rolig!) kändes huvudrollsrelationen bara realistisk och äkta.

I Dagens Nyheter skriver Sara Martinsson om Älska mig: Josefin var bara 22 år och framförde storasyster Marie Nilsson-Linds text till Benny Anderssons melodi med en okonstlad rakhet som katapultsköt henne rakt in i svenska folkets hjärta. Gotländskan som sken igenom som vore hennes sång osminkad, nyvaken. Textens naturnära och innerliga rader. ”Se fjärils vinges slag i alla himlar fara, se alla ögon blinka stjärneljus”. Allt detta sammantaget knöt an till en svensk vistradition som går tillbaka ända till Bellman, och längre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista