Bästeträsk. Foto: Gunnar Britse
Foto: Gunnar Britse

Nordkalk och SMA pausas i miljööverdomstolen

Mark- och miljööverdomstolen har idag beslutat att pausa båda målen om Nordkalks och SMA Minerals stenbrytning i Bunge. Därmed fördröjs båda ärendena ytterligare.

Nordkalk och SMA Mineral har nu fått som de önskat - att domstolsprocesserna vilandeförklaras i väntan på Högsta Förvaltningsdomstolens prövning av regeringens beslut om nya Natura 2000-områden på Gotland.

Båda bolagen vill få regeringens beslut, som fattades i augusti, prövat eftersom det är sannolikt att det hindrar bolagens planerade stenbrytning i Bunge och Ojnareskogen.

Nu har alltså Mark- och miljööverdomstolen beslutat att pausa båda målen om Nordkalk och SMA Mineral tills Högsta Förvaltningsdomstolens dom kommit, vilket kan ta omkring ett halvår till.

Däremot fortsätter Mark- och miljööverdomstolen att behandla SMA Minerals ansökan om att få fortsätta bryta djupare i bolagets befintliga stenbrott i Stucks, inom det område som av bolaget benämns J–M. SMA vill att det avgörs i en deldom för att kunna få bryta vidare så snart som möjligt. Bolaget har för närvarande inga tillstånd för stenbrytning i Stucks i Bunge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista