Wanja Hansson och Christoffer Helm är positiva till digitala nyckelgömmor.
Wanja Hansson och Christoffer Helm är positiva till digitala nyckelgömmor. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland Foto: Hanna Sihlman

Tummen upp för digitala nycklar hemma hos Wanja 77 år

1:59 min

Digitala nycklar känns som en bra lösning för Christoffer Helm som jobbar inom hemtjänsten och Wanja Hansson som får hjälp av hemtjänsten. 

Från och med i sommar behöver hemtjänstpersonalen bara ha med sig en enda digital nyckel som öppnar en metallbehållare som ska sitta utanpå brukarens dörr. I behållaren, som ska vara lika inbrottssäker som ett litet kassaskåp, finns sedan själva dörrnyckeln.

Christoffer Helm som jobbar inom hemtjänsten är mycket positiv till lösningen. 

- Jag har länge gått och funderat på nackdelarna och diskuterat med mina kollegor men jag kommer inte på någon nackdel med den här lösningen, säger Helm.

Han tror att digitala nyckelgömmor gör hans jobb smidigare och säkrare. Helm tror också att med digitala nycklar kan hemtjänsten hjälpa snabbare vid larm. 

- Idag måste vi alltid först ta oss till vår lokal för att hämta nyckeln och sen åker vi till den som larmat. 

Wanja Hansson som Helm besöker den här morgonen är också positiv till nyckelgömman. 

- Det är bra att personalen slipper att springa med alla nycklar, säger Hansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista