Pensionerade läraren Mårten Wessberg, 92 år, lär Ali Sobhani från Afghanistan att säga "u".
1 av 6
Säg uuu! Mårten Wessberg visar Ali Sobhani från Afghanistan hur man säger "u". Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Asylsökande i Garda får lära sig svenska.
2 av 6
Asylsökande från Afghanistan, Iran, Irak och Syrien lär sig svenska. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Asylsökande i Garda på Gotland lär sig svenska.
3 av 6
Sakta men säkert lär sig de asylsökande i Garda svenska. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Basil "Pilan" Ibrahim från Syrien skriver ord med sje-ljud, pensionerade läraren Mårten Wessberg ser på.
4 av 6
Basil Ibrahim, eller Pilan som han heter på kurdiska skriver bra, och läraren Mårten Wessberg ber honom skriva i blädderblocket. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Volontärerna Mårten Wessberg och Hugo af Morgenstierna undervisar i svenska.
5 av 6
Volontärer. Mårten Wessberg är pensionerad lärare, Hugo af Morgenstierna pensionerad läkare - tillsammans undervisar de asylsökande. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Församlingshemmet i Garda.
6 av 6
Församlingshemmet i Garda används som skola för asylsökande. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

92-åring lär flyktingar svenska

6:19 min

När asylsökande kom till Gotland igen tänkte 92-åriga Mårten Wessberg i Burs att "Jag kan ju lära ut", och började undervisa flyktingar i svenska.

I juni 1988 ringde det ut för sommarlov för sista gången i skolan i Burs och för läraren Mårten Wessberg. Han gick i pension efter 36 år som lärare och hade bestämt sig för att aldrig hoppa in som vikarie.

Men efter 28 år som pensionär ville han göra en insats för flyktingarna. Nu håller han lektion i svenska för asylsökande i Garda två dagar i veckan.

- Det är jättestimulerande det här, det är det verkligen, säger Mårten Wessberg.

Av de tolv eleverna som sitter bänkade i församlingshemmet i Garda när P4 Gotland besöker lektionen kommer de flesta från Afghanistan, andra är från Iran, Irak och Syrien.

Ali Sobhani från Afghanistan berättar att han övar svenska varje dag, men säger att det är svårt.

Tillsammans med med Hugo af Morgenstierna som är pensionerad läkare håller Mårten Wessberg i lektionen som går ut på att eleverna i talkör säger efter lärarna för att öva uttal. Den här dagen tränar de olika sje-ljud och övar på att sätta in ord som sju, sjö och sjukhus i meningar innan de går över till ord som skinn, skära och skina. Det går olika bra för eleverna.

- Så är det ju i skolan! Jag har jobbat mest i 5-6:an och då befinner sig en del där och en del befinner sig där, och det får man anpassa sig till, säger Mårten Wessberg.

- Det klart att det var på ett sätt lättare, men det är kul att pröva sig själv och se vad man kan göra, fortsätter han och reflekterar över likheter och skillnader mellan mellanstadiebarnen i Burs och de vuxna asylsökande han undervisar nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista