Dricksvattenglas. Foto: Christine Olsson/TT
1 av 2
Foto: Christine Olsson/TT
Jonas Aaw. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland
2 av 2
Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland

Farliga ämnen i vattentäkter på Gotland

Jonas Aaw: Vi tänker späda ut vattnet, inte rena.
2:07 min

Vattentäkten i Eskelhem, som kan tas i bruk på nytt om det blir ont om dricksvatten i sommar, har för höga halter av bekämpningsmedlet Bentazon.

– I den har vi mätt så höga halter så att om man bara använder det vattnet skulle det vara otjänligt, säger Jonas Aaw, chef på VA-avdelningen på Teknikförvaltningen på Region Gotland.

Men hur ska det här vattnet kunna användas som dricksvatten?

– Om vi behöver ta den här täkten i drift så tänker vi späda ut det, för det får man lov att göra. En annan sak skulle kunna vara att man renar bort bentazonet, men vi kommer inte hinna få fram sån utrustning på så kort tid, säger Aaw.

Under de senaste tio åren har det ofta sommartid varit för höga nivåer av bentazon i vattentäkten i Eskelhem och därför har Region Gotland inte använt den regelbundet. Men senast förra sommaren användes den.

Region Gotland kommer aldrig att leverera hälsofarligt vatten, säger regionrådet Isabel Enström (MP).

Genom att späda ut vattnet med rent dricksvatten från Visby och Tofta försvinner inte det farliga bekämpningsmedlet, som kan vara allergiframkallande, men halterna hamnar under gränsvärdet.

– Ja, ja, tar man inte bort nåt så finns det ju kvar, säger Jonas Aaw.

Men det blir i en lägre koncentration då?

– Ja, vi tänkte späda ut det ungefär fyra gånger.

Och då hamnar det inom gränsvärdena?

– Ja, så då är det ok att konsumera det vattnet, säger Jonas Aaw.

En annan vattentäkt, den i Alva, som även den inte använts på grund av för dålig kvalité har redan satts i bruk sen en månad tillbaka.

Där är problemet för mycket järn och ammonium.

Ammonium kan bilda nitrit ute i vattenledningsnätet. Nitrit kan i för höga doser vara giftigt och kan orsaka en förhöjd risk för cancer.

– Det är det som gör att vi inte använder Alva-täkten, speciellt inte under lågsäsong. Däremot blir det en sak när det är en hög omsättning i ledningsnätet. Då hinner inte nitriten bildas, säger Aaw.

22 juni 2016: Teknikförvaltningen har stängt av det vatten, som levereras från Alvatäkten via regionens ledningsnät från Hemse och nedåt, efter fynd av förhöjda nitrithalter.

VA-avdelningen mäter och håller koll på om det bildas nitrit i vattnet. Hittills har det gått bra, enligt Jonas Aaw.

När det gäller den befarade bristen på vatten i sommar kan vattentäkterna i Eskelhem och Alva vara avgörande, säger han.

– Ja, det är därför vi har plockat fram de två då. För de har lite kapacitet, säger Jonas Aaw, chef på VA-avdelningen på Teknikförvaltningen på Region Gotland.

Region Gotlands miljöråd håller onsdag kväll ett öppet möte om vattnet på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".