Anna och Bengt Öberg
Anna och Bengt Öberg. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Allt fler mjölkbönder slutar

1:17 min

Flera år har mjölkbönderna Bengt och Anna Öberg i Stenkumla stått för Arlas årliga kosläpp på Gotland. Nu slutar de med sina mjölkkossor. Mjölkpriset är en anledning, att få mer tid över en annan.

Antalet mjölkbönder fortsätter att minska på Gotland. För ett år sedan fanns strax över 200, i slutet av januari var antalet 187.

Det är fler yngre som lägger av, säger Bengt, bland andra hans bror. Och invägningen av mjölk visar också på en minskning. Arla på Gotland noterar att det lämnas 1,5 procent mindre mjölk jämfört med för ett år sedan. Och även i hela landet ser man en svag minskning och även de stora mjölkgårdarna, har problem.

-Jag tror det kommer fler eftersom det inte finns nån ljusning nu det närmaste åren. I varje fall har inte Arla sagt nåt om det, säger Bengt Öberg.

- Försvinner korna så kommer det att märkas, de  är en drivmotor till mycket, med foderfabriker, kringprodukter och så vidare, säger han.

Hur känns det?

- Ena dagen är det lite jobbigt, den andra dagen så känns det bättre om mana tänker på att man får lite mer fritid.

-Framtiden kommer att vara tuff för mjölkbönderna, i varje fall de som investerat i nya ladugårdar, de lider jag med, säger Anna Öberg, som egentligen inte ville sälja korna, men som lät sig övertalas, och nu känns det bra, men hon kommer att sakna korna.

På gården har det varit kosläpp i flera år för allmänheten på våren, och så blir det även i år- men sen är nog slut.

Men helt utan kor blir inte gården. Paret ska nu satsa på att ha amkor istället.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista