Hampus Jönsson från Dalhem deltog i dokusåkan Farmen 2016
Hampus Jönsson, numera känd som "Farmen-Hampus". Foto: Sveriges Radio

Dokusåpan tog Farmen-Hampus närmare sitt mål

"Det känns otroligt stort"
1:29 min

Hampus Jönsson från Dalhem deltog i årets säsong av dokusåpan Farmen. Men hans långsiktiga mål med medverkan var att finna sin biologiska familj. Efter sin tid i TV-rutan är han nu ett steg närmre drömmen.

TV4-programmet Farmen, som går ut på att leva på en gård utan moderna bekvämligheter och kontakt med omvärlden, intresserar och upprör många tittare. De medverkande måste samarbeta, men tävlar samtidigt mot varandra och slås ut en efter er.

För Hampus Jönsson från Dalhem slutade Farmen-resan efter sex veckor, då han fick lämna tävlingen. Och för honom var Farmen en rolig upplevelse. Men mest ville han delta för att öka sina chanser att få medverka i ett helt annat program, nämligen Spårlöst. Det går ut på att adopterade personer får hjälp att spåra sin biologiska familj, vilket Hampus, som är adopterade från Colombia, drömmer om. Genom att först synas i en dokusåpa, hoppades Hampus att intresset för honom skulle öka han chanser att också få bli huvudperson i Spårlöst - så att han skulle få hjälp att söka sina rötter.

Och efter sin medverkan i Farmen, så är han nu ett steg närmare att förverkliga den drömmen, berättar han.

- Jag kontaktade TV4, och de erbjöd sig att hjälpa mig med alla uppgifterna, att söka upp allting. Det kommer nog inte bli nåt tv-program av det... kanske om det är nåt riktigt intressant som dyker upp, typ ett fotbollsproffs i Colombia, så kanske de spelar in de. Men de hjälper mig! Sen har jag även fått kontakt med en tjej via facebook som har en organisation, och som också hjälper till.

Dessutom har Hampus och hans mamma på Gotland fått kontakt med en kvinna i Colombia som berättat att hans biologiska mamma har gått bort, men att han har syskon kvar i Colombia. Det är alltså stora frågor som Hampus "Farmen-Hampus" Jönsson nu har börjat få svar på, och han är glad över det.

- Det känns otroligt stort att få svar. Jag vet att det kan finnas en väg. En rak väg till nånting bra. Till en liten pusselbit som saknas i livet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".