Nära 100 personer ville lyssna och ställa frågor på det öppna mötet om vatten.
1 av 2
Nära 100 personer ville lyssna och ställa frågor på det öppna mötet om vatten. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Miljörådets ordförande Isabel Enström (MP), VA-chefen Jonas Aaw, konsulten Håkan Djurberg samt Henrik Johansson och Magnus Martinsson på länsstyrelsen.
2 av 2
Isabel Enström, Jonas Aaw, Håkan Djurberg, Henrik Johansson och Magnus Martinsson. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Många frågor om vattnet på Gotland

7:02 min

Nära 100 personer kom till miljörådets öppna möte om vattnet på Gotland för att lära mer och ställa frågor.

De som kom till mötet blev en hel del klokare. Experten på vattenområdet Håkan Djurberg som hjälpt många kommuner att ordna vatten, förklarade att det på fastlandet finns massor av sjöar och rullstensåsar att filtrera vattnet i, medan det på på Gotland är kalkberg med ganska lite vatten i.

Regionens VA-chef Jonas Aaw berättade att det regnar och snöar mest höst, vinter och vår - men vi använder mest vatten på sommaren. SMHI räknar med ännu torrare somrar och mer regn på vintern, när vattnet rinner rakt ut i havet. Sedan kom en hel del frågor från åhörarna.

Menakshi Malik som bor i ekobyn Suderbyn tyckte vi ska hushålla bättre med dricksvattnet. I hennes hemland Indien kan man inte tänka sig att tvätta håret i rent dricksvatten. Ekobyn har inte vattentoaletter och de samlar så mycket regnvatten de kan.

Britt Rohnsten har alltid varit engagerad i vattenfrågor eftersom hennes pappa var brunnsborrare och hennes farfar som var lokförare utvecklade en den första brunnsborren.

Förslag som att pumpa ned vatten i brunnar på vintern, eller att ta hand om vattnet som forsar ut i åarna på vinter, avfärdades av experterna, eftersom det ju är på sommaren som vattnet behövs.

Den snabbaste lösningen är att spara på vattnet, och det är nödvändigt. Nästa steg är att börja avsalta och rena havsvatten, eller ta mer vatten ur Bäste träsk. Mer långsiktiga lösningar presenterade Magnus Martinsson och Henrik Johansson från länsstyrelsen - nämligen våtmarker.

De utdikade myrarna gör att regn och smältvatten försvinner snabbt ut i havet, och de markerna bidrar också till växthuseffekten som gör att det regnar mer på vintern och så vidare.

Men om man istället återskapar myrarna, kan de jämna ut vattenflödena och öka grundvattennivåerna.

Åhörarna applåderade när en man frågade om man kan tvinga stenindustrin och bönderna att betala, men han fick inte medhåll av experterna. Och mjölkbonden Björn Dahlström förklarade att det är vi andra som äter den mat som bönderna producerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista