Streetrace-tävlingar blir lagliga i Visby
Anna Rönnle från NTF och Robin Storm från streetrace-föreningen. Foto: Amanda Heijbel/Sveriges Radio

Laglig streetracing en säkerhetsfråga

1:48 min

På övningsbanan nära Visby flygplats kan det snart arrangeras lagliga tävlingar i streetracing. Tanken är att det ska bli trafiksäkert att köra gasen i botten.

- Vi kommer att köra 201 meter, och totalt har vi en sträcka på 500 meter. Så det kommer finnas gott om sträcka att bromsa på, och de är ju det man vill för att kunna arrangera ett så säkert arrangemang som möjligt, berättar Robin Storm som är ordförande i den nystartade streetracing-föreningen på Gotland.

Streetracing har annars förknippats med olagliga biltävlingar som körs i trafiken. Men under ordnade former är tanken att man ska kunna gasa på, och samtidigt minimera trafikrisken för de tävlande, och för andra trafikanter. Anna Rönnle från NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, ser positivt på saken.

- Tanken från våran sida är ju att vi ska få bort de här från gatan, från vägarna där annan trafik kan komma i vägen av misstag och att det kanske sker en olycka. Så på så sätt är det ju skadeförbyggande, att vi flyttar in dem på en plats där man arrangerar, man ser till att den säkerhet som behövs finns, och skulle det ske en olycka så tar man hand om den. Och inga oskyldiga ska komma i vägen i så fall.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista